Vörösboros bárányragu

Nyomtatóbarát változat
Vörösboros bárányragu
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Bárányhús ételek (fiatal állatból)
Juh
Étel típusa: 
Egytálételek
Főételek
3 főre
70 dkg bárányhús (kockázott)
2 közepes szár halványító zeller
2 közepes fej vöröshagyma
2 közepes db sárgarépa
3 szál rozmaring
40 dkg darabolt konzerv paradicsom
5 dl vörösbor
1 evőkanál liszt
2 ek olívaolaj
só, bors ízlés szerint
Elkészítés: 

Olyan edény kell, amelyet tűzhelyen és sütőben egyaránt lehet használni. Daraboljuk fel a zellert, a sárgarépát, a hagymát, a rozmaringszárról lecsipkedett leveleket és a húst.

Melegítsük fel az edényt, majd tegyük bele a zöldségeket, a rozmaringot és két evőkanál olívaolajat. Pirítsuk az egészet nagyjából tíz percig.

Következő lépésként tegyük az edénybe a húst, és szórjuk meg a kanál liszttel. Míg átpirítjuk a húst, kapcsoljuk be a sütőnket, hogy bemelegedjen. Adjuk a húshoz a vörösbort, a paradicsomkonzervet, egy kiskanál sót és egy csipet borsot. Forraljuk össze, majd húzzuk le a tűzről.

Ha az edényünknek van teteje, akkor azzal, ha nincs, akkor dupla rétegű alufóliával takarjuk le légmentesen, és tegyük a sütőbe 1,5 órára. Az idő leteltével vegyük ki a ragut, távolítsuk el a fóliát vagy a tetőt, és helyezzük vissza még fél órára. Amikor ez is megvan, vegyük ki a ragut a sütőből.

Ha túl hígnak találjuk a szaftot, akkor a tűzhelyen fedő nélkül, erős lángon, folyamatos kevergetés mellett párologtassuk el a felesleges folyadékot, míg el nem érjük a kívánt sűrűséget.

Tálalás előtt kóstoljuk meg, és ha szükségét érezzük, ízlés szerint sózzuk újra.

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh