VÖRÖSBOROS BÁRÁNYCSÜLÖK

Nyomtatóbarát változat
VÖRÖSBOROS BÁRÁNYCSÜLÖK
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Bárányhús ételek (fiatal állatból)
Juh
Étel típusa: 
Egyéb főételek
Főételek
HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):
4 db báránycsülök
25 dkg vegyes leveszöldség
1 fejvöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1-2 ek olaj
1 evőkanál sűrített paradicsom
2,5 dl vörösbor
1 ág friss rozmaring
2 dl bárány-, vagy marhaleves
frissen őrölt bors
Elkészítés: 

A csülkökről levágjuk a felesleges zsírt, hártyát. A leveszöldséget felaprítsuk, a hagymát és fokhagymákat meghámozzuk. A csülköket sózzuk és borsozzuk, majd forró olajon minden oldalról átsütjük (sütés előtt átkötözhetjük konyhai kötöző zsinórral, így szebben megtartja a formáját a párolási idő alatt). A visszamaradt zsiradékon átpirítjuk a zöldségeket és a hagymát. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, ezzel is átpirítjuk rövid ideig, majd felöntjük a borral és az alaplevessel. Felforraljuk. Hozzáadjuk az egész fokhagymákat, rozmaringot, majd ráhelyezzük a csülköket. Lefedve 140 fokos sütőben kb. 3 órát sütjük. A sütési idő felénél a csülköket egyszer átforgatjuk. Ha a hús elkészült (azaz omlósan puha) óvatosan kiemeljük a csülköket a szaftból, melegen tartjuk. 

A keletkezett zöldséges szaftot szitán átnyomjuk, szükség szerint forralással még redukáljuk (forraljuk el a levét). Igény szerint ízesítjük még sóval és borssal. Párolt petrezselymes bulgurral (tört búza) körítjük.

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh