Török pizza bárányhússal (lahmacun)

Nyomtatóbarát változat
Török pizza bárányhússal (lahmacun)
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Bárányhús ételek (fiatal állatból)
Juh
Étel típusa: 
Tészták
Főételek
Hozzávalók a tetejére:
1 evőkanál olívaolaj,
1 evőkanál vaj,
1 fej hagyma felaprítva,
1 gerezd fokhagyma,
30 dkg darált bárányhús,
2 evőkanál paradicsompüré,
1 evőkanál cukor,
1 chili paprika felaprítva,
1 kiskanál szárított menta,
1 csokor petrezselyem felaprítva,
1 citrom,
só,
bors
A tésztához:
1 kiskanál szárított élesztő,
1 kiskanál cukor,
2/3 bögre langyos víz,
3 bögre liszt,
1/2 kiskanál só,
pár csepp olaj
Elkészítés: 

Az élesztőt és a cukrot elkeverjük a langyos víz felében, 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet
tálba szitáljuk, majd a sóval, a felfutott élesztővel és a maradék langyos vízzel bedagasztjuk,
a tetejét pár csepp olajjal megkenjük, és letakarva, langyos helyen 1 órát
kelesztjük.
Az olaj és a vaj keverékén megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Egy tálban összedolgozzuk
a bárányhúst a dinsztelt hagymával, a paradicsompürével, pici cukorral, a
chilivel és a mentával, sózzuk, borsozzuk.
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A tésztát lisztezett felületre borítjuk, kicsit átgyúrjuk,
majd 4 részre osztjuk. Ovális lapokká nyújtjuk, olajozott tepsire tesszük, egyenletesen
elosztjuk rajtuk a bárányhúsos keveréket, a széleket kissé visszahajtjuk. Kb. 20 perc alatt
megsütjük, majd tálaláskor megszórjuk petrezselyemmel, meglocsoljuk friss citromlével.

A recepteket lektorálta és az ételeket készítette Liptai Zoltán mesterszakács.

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh