Tormás bárányragu zöldségekkel

Nyomtatóbarát változat
Tormás bárányragu zöldségekkel
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Bárányhús ételek (fiatal állatból)
Juh
Étel típusa: 
Raguk, pörköltek
Főételek
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg báránylapocka,
1 nagyobb vöröshagyma,
4-5 gerezd fokhagyma,
4-5 evőkanál frissen, reszelt vagy ecetes torma,
2 evőkanál olívaolaj,
5 dkg vaj,
2 dl fehérbor (Egri csillag)
5 szem borókabogyó,
só,
frissen őrölt bors,
2 dl tejszín,
petrezselyemzöld
A zöldségkörethez:
20 dkg zöldborsó,
2-3 szál sárgarépa,
1 kisebb zellergumó,
2-3 evőkanál olívaolaj,
só,
cukor,
frissen őrölt bors,
kakukkfű
Elkészítés: 

A báránylapockát 4 cm-es kockákra vágjuk. A felaprított vöröshagymát az olívaolajon
és a vajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk a húst, a borókabogyót, a zúzott fokhagymát,
sózzuk, borsozzuk, és lefedve addig pároljuk, amíg el nem fő a leve. Felöntjük a fehérborral
és kevés vízzel. Félig lefedve, közepes tűzön teljesen megpuhítjuk. Hozzáadjuk
a tormát, összeforraljuk, a tejszínnel dúsítjuk, és lassú tűzön további 10 percig
főzzük. A körethez a megtisztított gyökérzöldséget csíkokra vágjuk, az olívaolajon
pirítani kezdjük. Kevés cukrot szórunk rá, sózzuk, borsozzuk, és kb. 1 dl vizet öntünk
alá. Addig kevergetjük, amíg el nem fő a leve, majd hozzáadjuk a zöldborsót, megszórjuk
kakukkfűvel, és 10 percig pároljuk. A tormás bárányragut a párolt zöldségekre
szedve tálaljuk, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.

A recepteket lektorálta és az ételeket készítette Liptai Zoltán mesterszakács.

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh