Tepsis báránycsülök zöld fűszeres burgonyagombóccal

Nyomtatóbarát változat
Tepsis báránycsülök zöld fűszeres burgonyagombóccal
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Bárányhús ételek (fiatal állatból)
Juh
Étel típusa: 
Sültek
Főételek
Hozzávalók:
4-8 báránycsülök
2 vöröshagyma
2 paradicsom
2 zöldpaprika
1 kis fej fokhagyma
1,5 dl víz
15 dkg libazsír
1 csokor friss bazsalikom
40 dkg koktélparadicsom
olívaolaj
A gombóchoz:
50 dkg főtt burgonya
Kb. 30 dkg liszt
1 tojás
1 ek libazsír
1 csokor petrezselyemzöldje
1 tálca zsázsa
5-10 dkg vaj
Elkészítés: 

Bedörzsöljük a húsdarabokat sóval és az összemorzsolt bazsalikomlevelekkel. Egy tepsibe rakjuk a szükség szerint megtisztított, cikkekre vágott vöröshagymát, paradicsomot, paprikát. Egy sorban ráfektetjük a befűszerezett húst. Mellédobjuk a félbevágott fokhagymafejet is. Ráöntjük a megolvasztott libazsírt, valamint a vizet, alufóliával lefedjük és 160 °C-os sütőbe toljuk. Bő órán át pároljuk. Ha megpuhult, levesszük róla a takarást. Felemeljük a sütő hőmérsékletét 200 °C-ra, és körülbelül 10 perc alatt megpirítjuk a tetejét.

A főtt burgonyát még forrón áttörjük. Ha lehűlt, hozzákeverjük a tojást, a libazsírt, nagy csipet sót, majd annyi liszttel összegyúrjuk, amennyit felvesz. Kis diónyi gombócokat gyúrunk belőle (főzés közben nőni fognak). Sós vizet forralunk, és a gyöngyöző vízben kifőzzük a gombócokat. Egy serpenyőben a felforrósított vajon megfuttatjuk a felaprított petrezselyem zöldjét és a zsázsát, rászedjük a gombócokat, átforgatjuk. Egy másik serpenyőben kevés olívaolajat forrósítunk, és nagyon rövid ideig sütjük benne a koktélparadicsomokat, épp hogy csak kicsit megrogyjon a héjuk, de még nyersek maradjanak.

 

Trükk:

ha van időnk, akkor be is pácolhatjuk a húst. Forraljunk vizet a kedvenc fűszereinkkel (oregánó, fokhagyma, kakukkfű, borókabogyó stb.), majd, ha kihűlt, tegyük bele a csülköt ez éjszakára.

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh