
Tepsis báránycsülök zöld fűszeres burgonyagombóccal

Bedörzsöljük a húsdarabokat sóval és az összemorzsolt bazsalikomlevelekkel. Egy tepsibe rakjuk a szükség szerint megtisztított, cikkekre vágott vöröshagymát, paradicsomot, paprikát. Egy sorban ráfektetjük a befűszerezett húst. Mellédobjuk a félbevágott fokhagymafejet is. Ráöntjük a megolvasztott libazsírt, valamint a vizet, alufóliával lefedjük és 160 °C-os sütőbe toljuk. Bő órán át pároljuk. Ha megpuhult, levesszük róla a takarást. Felemeljük a sütő hőmérsékletét 200 °C-ra, és körülbelül 10 perc alatt megpirítjuk a tetejét.
A főtt burgonyát még forrón áttörjük. Ha lehűlt, hozzákeverjük a tojást, a libazsírt, nagy csipet sót, majd annyi liszttel összegyúrjuk, amennyit felvesz. Kis diónyi gombócokat gyúrunk belőle (főzés közben nőni fognak). Sós vizet forralunk, és a gyöngyöző vízben kifőzzük a gombócokat. Egy serpenyőben a felforrósított vajon megfuttatjuk a felaprított petrezselyem zöldjét és a zsázsát, rászedjük a gombócokat, átforgatjuk. Egy másik serpenyőben kevés olívaolajat forrósítunk, és nagyon rövid ideig sütjük benne a koktélparadicsomokat, épp hogy csak kicsit megrogyjon a héjuk, de még nyersek maradjanak.
Trükk:
ha van időnk, akkor be is pácolhatjuk a húst. Forraljunk vizet a kedvenc fűszereinkkel (oregánó, fokhagyma, kakukkfű, borókabogyó stb.), majd, ha kihűlt, tegyük bele a csülköt ez éjszakára.
Recepthez kapcsolódó termelők
Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:
![]() |
Cím | Telefonszám | Fajták |
---|---|---|---|
Apró Mihály | 29/350-160; 30/473-2286 | Magyar merinó juh | |
Hegedűs Józsefné | +36 30/2660-204 | Magyar merinó juh |
Kérjük, a fenti listában szereplő termelők személyes megkeresése előtt érdeklődjön a rendelkezésre álló készletekről a termelő adatlapján feltüntetett telefonon vagy e-mailben.
Belépés
Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség
Cím: 1134 Budapest, Lőportár utca 16.
Levelezési cím: 1242 Budapest Pf. 365.
Telefon: (+36-1) 412-50-30
Fax: (+36-1) 412-50-31
E-mail: iroda [at] mjksz [dot] hu