Tejfölös-kapros bárányleves

Nyomtatóbarát változat
Tejfölös-kapros bárányleves
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Bárányhús ételek (fiatal állatból)
Juh
Étel típusa: 
Levesek
Hozzávalók:
Kb. 40 dkg báránycomb
1 fiatal bárány szíve
3-4 ek vaj
4-5 nagy vöröshagyma
1 csokor friss kapor
bors
fél citrom
1 tk pirospaprika
6 ek rizs
Habaráshoz:
1 tojássárgája
1 citrom
1 ek liszt
2-3 ek tejföl
olaj
Elkészítés: 

A bárányszívet megmossuk, lecsepegtetjük, sózzuk, borsozzuk, majd egy fél citrommal bedörzsöljük. Felöntjük 1-1,5 liter vízzel, feltesszük főni, s mikor forrni kezd, a tetején képződő habot lekanalazzuk. Ezután kis lángon főzzük tovább. Közben megmossuk, lecsepegtetjük a húst, és apró kockákra vágjuk. A meghámozott, felkockázott hagymát a vajon puhára pároljuk, a pirospaprikát hozzákeverjük, majd beletesszük az apróra vágott húst, a borsot és a kaprot, állandó keverés mellett néhány percig együtt pároljuk. Ekkor öntjük rá a húslét a szívvel együtt, és kis lángon 35-40 percig főzzük. Tálalás előtt 15-20 perccel beletesszük a rizst. Ha megfőtt, levesszük a tűzről, kivesszük a szívet, vékony csíkokra vágjuk. Elkészítjük a citromos-tojásos habarást: kevés lisztet világosra pirítunk, majd a citrom kifacsart levéből, a tejfölből, valamint a tojássárgájából masszát készítünk, és a levest besűrítjük vele. Végül beletesszük a csíkokra vágott szívet is, és azonnal, nagyon forrón tálaljuk. Díszíthető citromkarikával és kaporral. A saját levében főtt rizs levesbetétként isteni ízt ad neki.

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh