Szombatos rakott birka

Nyomtatóbarát változat
Szombatos rakott birka
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Birkahús ételek (felnőtt állatból)
Juh
Étel típusa: 
Egytálételek
Főételek
4 személyre
50 dkg birkahús
2-3 evőkanál olaj
2-3 evőkanál libazsír
1 fej vöröshagyma
10 szál petrezselyem zöldje
20 dkg juhsajt
2-3 evőkanál morzsa
2 dl tejföl
só, borsmenta, majoránna
2 tojásból laska:
20 dkg liszt
2 tojás
langyos tej
Elkészítés: 

Az apróra vagdalt birkahúst kevés olajban, aprított zöldpetrezselyemmel és vöröshagymával megpároljuk. A kifőtt laskát forró libazsírban megforgatjuk, összekeverjük a reszelt juhsajttal, majd a zsírral kikent, morzsával meghintett lábasba egy sort lerakunk.

A tetejére rakjuk a hús egy részét, sózzuk, meghintjük kevés majoránnával és finomra vágott borsmentával, majd ismét tésztát rétegezünk és így tovább. Végül ráöntjük a tejfölt, és sütőben átpirítjuk.

Megjegyzés: Igen népszerű és elterjedt erdélyi étel lévén természetesen sok variációja alakult ki. Van, aki olaj helyett vajat, vagy kisült szalonnazsírt használ, és a hússal együtt forgatja a szalonnabőrt is. Morzsa helyett félig megfőtt kukoricadara is kerülhet bele, nem is szólva arról, hogy hallani gyömbérrel és kaporral, vagy akár babérlevéllel készült birkarakottról is.

Laska: 20 dkg lisztet, 2 tojást annyi langyos tejjel gyúrunk össze, hogy kemény tésztát kapjunk, majd nyújtsuk ki vékonyra és vágjuk fel vékony laskára. Kevés levesben főzzük ki.

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh