Paradicsomos, sült báránygerinc

Nyomtatóbarát változat
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Bárányhús ételek (fiatal állatból)
Juh
Étel típusa: 
Sültek
Főételek
Hozzávalók 4 személyre:
8 db bárány gerincszelet,
2 fej vöröshagyma,
1 l házi paradicsomlé,
1 fej fokhagyma,
2 kiskanál mangalica zsír,
2 evőkanál almaecet,
2-3 evőkanál virágméz,
bors borsikafű (csombor)
A pácléhez:
vöröshagyma,
só,
egész bors,
fokhagyma,
balzsamecet
Elkészítés: 

A felszeletelt báránygerincet legalább egy napon át pácoljuk, vöröshagymás, fokhagymás,
borsos, sós, balzsamecetes páclében. Az egészet lábosba tesszük, felöntjük
annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd előfőzzük annyira, hogy a hús puha legyen, de
ne essen szét. Amíg a hús fő, elkészítjük a paradicsomöntetet. A vöröshagymát lereszeljük,
és a mangalicazsíron megpirítjuk, majd felöntjük sűrű házi paradicsomlével.
Egy fej fokhagymát reszelünk bele, végül mézzel, almaecettel, sóval, őrölt borssal,
ízlés szerint borsikafűvel ízesítjük, és lassú tűzön összefőzzük, hogy sűrű szaftos legyen.
A gerinc szeleteket kivesszük a főzővízből és megvárjuk, amíg kihűl. Ezután
enyhén kizsírozott tepsibe tesszük, megkenjük bőségesen a paradicsomos öntettel,
és 190 °C-os sütőben pirosra sütjük. Tálalhatjuk puliszkával, párolt rizzsel, kölessel,
hajdinával, vagy gerslivel (gabona körettel) tetszés szerint.

A recepteket lektorálta és az ételeket készítette Liptai Zoltán mesterszakác

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh