Palócleves másként, Földi Ádám receptje:

Nyomtatóbarát változat
Palócleves másként,  Földi Ádám receptje:
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Bárányhús ételek (fiatal állatból)
Juh
Étel típusa: 
Levesek
4-6 főre
1 kg báránynyak, -szegy, -csont,és leeső húsrészek
libazsír
1 db sárgarépa
1 db pritaminpaprika
2 db paradicsom
1 fej vöröshagyma
1 kk paradicsompüré
ízesítőcsokor
késhegynyi fűszerpaprika
2 l víz (vagy szárnyasalaplé) tejföl
Hozzávalók a húshoz:
1 db ürü- vagy báránylapocka
tisztított vaj, olivaolaj vagy libazsír
1 dl víz (vagy alaplé
Hozzávalók a zöldségekhez:
20 dkg zöldbab
2 db sárgarépa
12 db kisméretű burgonya, esetleg cukkini, zöldborsó
½ dl víz, (vagy alaplé)
kapor, tárkony
Elkészítés: 
  1. A leveshez a húst, zöldségeket és a hagymát apró darabokra vágjuk. A húst a libazsíron barnára pirítjuk. Hozzáadjuk az aprított zöldséget, hagymát és a paradicsompürét, majd 4-5 percig együtt pároljuk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát és egy perc múlva felöntjük vízzel, vagy alaplével. Mintegy 75 percig kis lángon gyöngyözve forraljuk. Leszűrjük.
  2. A sütőt 220 ºC-ra előmelegítjük. A húst a zsiradékon serpenyőben körbesütjük. Fedett vaslábasba tesszük, kevés libazsírral és 1 dl folyadékkal 20 percre sütőbe tesszük, majd további 75-80 percig 130-140 ºC-on sütjük. Közben locsolgatjuk a szaftjával, az elpárolgó folyadékot pótoljuk. A végén sűrű mártás marad, amibe majd beleforgatjuk a húst.
  3. A 3-4 cm-es darabokra vágott zöldbabot és a répát 1 percre forró, erősen sós vízbe tesszük, jeges vízben azonnal lehűtjük. A blansírozott zöldbabot és répát lábasba tesszük, hozzáadjuk a vajat, folyadékot. Erős lángra tesszük, lefedjük, 2 perc múlva hozzáadjuk a meghámozott félbe vágott burgonyát. Egy perc elteltével hozzáadjuk a cukkinit és/vagy zöldborsót. Még 1 percig pároljuk.

Tálaláskor a húst felszeleteljük, melléadjuk a zöldségeket. A levesbe tejfölt keverünk, felmelegítjük. A forró levest ráöntjük a zöldségekre, meghintjük kaporral és tárkonnyal.

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh