Lassan sült báránylapocka töltve

Nyomtatóbarát változat
Lassan sült báránylapocka töltve
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Bárányhús ételek (fiatal állatból)
Juh
Étel típusa: 
Egytálételek
Főételek
Hozzávalók 6 főre:
1,5 kg kicsontozott báránylapocka
2 ek olaj
1 fej hagyma felaprítva
3 gerezd fokhagyma felaprítva
175 ml almabor vagy száraz fehérbor
500 ml szárnyas alaplé
1 narancshéjcsík
1 fahéjrúd
2 babérlevél
A töltelékhez:
50 g kimagozott datolya durvára vágva
50 g aszalt sárgabarack durvára vágva
25 g aszalt vörösáfonya
25 g narúr pisztácia durvára vágva maréknyi petrezselyem felaprítva + a tálaláshoz
1 fej mogyoróhagyma felaprítva
0,5 narancs reszelt héja
3 szelet szikkadt kenyér összemorzsolva
Elkészítés: 

A töltelékhez áztassuk meleg vízbe a datolyát, az aszalt sárgabarackot és a vörösáfonyát fél órára. Szűrjük le, nyomjuk ki belőle a vizet. Keverjük össze a többi hozzávalóval, sózzuk, borsozzuk.

Dörzsöljük be sóval, borssal a hús mind a két oldalát. Terítsük szét rajta a tölteléket – a széleken hagyjunk üresen 2-3 cm-t – majd óvatosan tekerjük fel. Kötözzük formára. Forrósítsuk meg az olajat nagy, tűzálló nyelű serpenyőben. Tegyük bele a húst, és pirítsuk meg körös-körül. Tegyük át egy tálra.

Melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra. A visszamaradt olajban süssük 5 percig a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és süssük további fél percig. Öntsük fel az almaborral, és amint bugyog, fakanállal kaparjuk fel a leragadt hagymát. Tegyük vissza a húst. Öntsük fel annyi szárnyas alaplével, hogy a hús harmadáig érjen. Adjuk hozzá a narancshéjat, a fahéjrudat és a babérlevelet.

Fedjük le egy összegyűrt sütőpapírral, és süssük 2-3 órán át, félidőben megfordítva, amíg teljesen megpuhul. Vegyük ki a húst és csomagoljuk alufóliába. Szűrjük le a levét, szedjük le a tetejéről a felesleges zsiradékot, majd öntsük széles lábosba. Forraljuk legalább 5-10 percig, amíg kissé besűrűsödik. Ízesítsük sóval, borssal, citrom- vagy narancslével, ha szükséges. Szeleteljük fel a töltött báránylapockát, locsoljuk meg a mártással, szórjuk meg a petrezselyemmel.

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh