Kunszentmiklósi báránygulyás

Nyomtatóbarát változat
Kunszentmiklósi báránygulyás
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Bárányhús ételek (fiatal állatból)
Juh
Étel típusa: 
Levesek
5 személyre
1 kg pörköltnek való csontos bárányhús
1 nagy vö­rös­hagy­ma
5-6 evőkanál olaj (8 dkg zsír)
1-2 gerezd fokhagyma vagy fél kis­kanál fokhagymakrém
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1-1 közepes nagyságú zsenge zeller és karalábé
só, őrölt fekete bors
1-1 paradicsom és zöldpaprika
1 szárított cseresznyepap­rika (lehet fél kiskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany is)
maréknyi zöldborsó
2 evőkanál mustár
2 kis pohár (300 gramm) tejföl
a májgaluskához:
25 dkg báránymáj
1 újhagyma
fél csokor petrezselyem
2-2 púpozott evőkanál finomliszt és zsemlemorzsa
1 tojás
őrölt fekete bors
Elkészítés: 

A bárányhúst, ahogy a csont engedi 2,5 centis kockákra, a hagymát finomra vágjuk. Egy fazékban az olajat megforrósítjuk, az előzőeket rárakjuk, és közepes lángon kb. 15 perc alatt kevergetve megpirítjuk. A vége felé a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A zöldségeket megtisztítjuk, és kisujjnyinál kicsit kisebb hasábokra vágjuk. A húsra dobjuk, kevergetve további 6-8 percig pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk. 2 liter vízzel fölöntjük, nagy lángon fölforraljuk. A paradicsomot, a zöldpaprikát és a csersznyepaprikát belerakjuk. Kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, és kb. 1 órán át főzzük, míg a hús is, a zöldségek is megpuhulnak. Kb. 15 perccel azelőtt, hogy megpuhulna, belerakjuk a zöldborsót is. Amíg a hús puhul, a báránymájat ledaráljuk, az apróra vágott újhagymával, a finomra aprított petrezselyemmel, a liszttel, a morzsával és a tojással összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. Fél órára félretesszük, hogy a morzsa megduzzadhasson. Vágódeszkáról késsel aprítva a májgaluskát a levesbe szaggatjuk. A mustárt a tejföllel és egy kevés forró levessel simára keverjük, a levesbe zúdítjuk. Ha kell utána fűszerezzük. 5 perc főzés után tálalható.

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh