Kapros, juhtúrós, sajtos prósza (erdély)

Nyomtatóbarát változat
Kapros, juhtúrós, sajtos prósza (erdély)
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Juhtúróból készült ételek
Juh
Étel típusa: 
Desszertek
Speciális ételek: 
Vegetáriánus étel
Hozzávalók kb. 20 szelethez:
25 dkg kukoricadara,
késhegynyi só,
2 dkg vaj a tepsi kikenéséhez
A tetejére:
35 dkg juhtúró,
2 kis pohár tejföl,
30 dkg reszelt sajt, a fele lehet füstölt,
1 csokor kapor
Elkészítés: 

A tejet lábasban felforraljuk, a kukoricadarát beleszórjuk, és folyamatosan keverve
4-5 percig főzzük, közben kissé megsózzuk. Akkor jó, ha olyan az állaga, mint egy
sűrű tejbegríznek.
Kb. 2,5 cm vastagon egy kivajazott, közepes nagyságú, magas peremű tepsibe simítjuk.
A közepesnél kisebb lánggal 150-160 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt elősütjük.
A juhtúrót a tejföllel jó krémesre keverjük, a reszelt sajttal összedolgozzuk, a
felaprított kaporral fűszerezzük. Egyenletesen a tésztára simítjuk, kb. ugyanolyan
vastag legyen, mint a tészta, és 20 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy szép pirosra
sülhessen. Felszeletelve, melegen tálaljuk.

A recepteket lektorálta és az ételeket készítette Liptai Zoltán mesterszakács.

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Baranya Zsuzsanna
2543 Süttő, Bikol puszta 30.
Honlap: 
33/475-701; 30/573-8202
Nagy-Hajdu Tímea
3300 Eger, Baktai út 42.
Honlap: 
30/2596-393 Szánentáli kecske