Kapros-juhtúrós galuska báránytokánnyal

Nyomtatóbarát változat
Kapros-juhtúrós galuska báránytokánnyal
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Bárányhús ételek (fiatal állatból)
Juh
Étel típusa: 
Raguk, pörköltek
Főételek
Hozzávalók 3 személyre
3 tojás
kb. 9 púpos ek. liszt (tojástól függ)
10 dkg juhtúró
5 dkg olvasztott vaj
1-2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor friss kapor
2-3 evőkanál olívaolaj
Tokányhoz: 3 személyre:
kb. 40 dkg bárányhús (lapocka vagy comb)
1 közepes fej vöröshagyma
1 dl száraz fehérbor
1 tk. őrölt pirospaprika
1 púpos tk. mustár
2-3 ek. tejföl
bors
1 kis csokor petrezselyem
Elkészítés: 

Egy nagy lábosban felteszünk forrni kb. 2,5 liter vizet.

A vajat folyósra olvasztjuk. Ha juhtúró kicsit kemény felmelegítjük a mikróban, így sokkal könnyebb bánni vele.

A kaprot finomra vágjuk, a fokhagymákat összezúzzuk.

Egy nagy tálban felverjük a három tojást, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót: lisztet, vajat, juhtúrót, fokhagymát, kaprot. Óvatosan sózzuk (a juhtúró eléggé sós magában is), jól elkeverjük, míg puha, de már nem folyós masszát kapunk, ami a tisztes mennyiségű zsiradék miatt nem túl ragadós.

Eddigre a víz már gyöngyözve forr. A galuskaszaggatót a lábos tetejére tesszük, és széles fa spatula segítségével a forró vízbe szaggatjuk a masszát.

Mikor újra felforr, visszavesszünk kicsit a lángból, és még kb. 5 percig főzzük a kis galuskákat, majd szűrőbe öntjük, és mikor nagyjából lecsöpögött, vissza az eredeti tálba.
Meglocsoljuk kb. 2-3 evőkanál olívaolajjal, összekeverjük, lefedve tartjuk, míg a hús elkészül.

A húst, kb. centis darabokra vágjuk, a hagymát felaprítjuk. Egy evőkanálnyi vajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a húst, és nagy lángon fehéredésig pirítjuk. Mikor már kívülről sehol sem rózsaszín, rászórjuk a pirospaprikát, jól elkeverjük, majd ráöntjük a bort. Sóval, borssal fűszerezzük, majd lefedve, kis lángon magára hagyjuk, hogy puhuljon. Néha ránézünk: ha már elfőtte a levét, pótoljuk egy kevés vízzel, nehogy odakapjon. Amikor már majdnem puha, és éppen elfőtt a leve, a mustárt is hozzáadjuk, jól elkeverjük, lepirítjuk, majd újra felöntjük egy kis vízzel. Amikor a hús megpuhult, beletesszük a csokor finomra vágott petrezselymet, belekeverünk 2-3 evőkanál tejfölt, úgy, hogy jó sok szaftja legyen, még egyszer felforraljuk és azonnal tálaljuk, a főzéshez használt bor és a galuska kíséretében.

 

(Internet)

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh