Juhtúróval töltött gombafejek és sült zöldségek fűszeres túróval

Nyomtatóbarát változat
Juhtúróval töltött gombafejek és sült zöldségek fűszeres túróval
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Juhtúróból készült ételek
Juh
Étel típusa: 
Egyéb főételek
Főételek
4 főre
12 darab közepes, lehetőleg egyforma nagyságú csiperkegomba kalapja
őrölt fekete bors
1 kiskanál kakukkfű
50 dkg juhtúró
2 gerezd fokhagyma
3 ek olaj (a nem vegetáriánusoknak 12 vékony szelet húsos szalonna, azaz sliced bacon)
áfonyalekvár a tálaláshoz
A sült zöldségekhez:
1 kg zsenge tök vagy csillagtök, cukkini vagy padlizsán is lehet (akár vegyesen is többféle zöldség)
2-3 ek olaj
őrölt fekete bors
A fűszeres túróhoz:
fél csokor kapor
2 gerezd fokhagyma
1-2 apró ecetes uborka
25 dkg tehéntúró (juhtúró is lehet)
2-3 ek tejföl
késhegynyi őrölt fekete bors
Elkészítés: 

A gombakalapokat törölgessük le papírtörlővel. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a belsejére pedig egy kevés kakukkfüvet is morzsolunk. A juhtúrót a zúzott fokhagymával fűszerezzük, majd a gombafejek üregébe töltjük. Egyenként megolajozott alufóliába csomagoljuk, illetve aki nem vegetáriánus, 1-1 vékony szelet szalonnával is körbetekerheti. A töltött gombafejeket üregükkel (töltelékükkel) felfelé kellően forró rostélyra rakjuk. A gombafejek nagyságától és a parázs erősségétől függően 7-8 percig sütjük, majd megfordítjuk és további kb. 4 percig sütjük. Áfonyalekvárral tálaljuk.

A fűszeres túróhoz a megmosott kaprot és a megtisztított fokhagymát finomra, az ecetes uborkát apró kockákra vágjuk. A túrót villával összetörjük, majd a tejföllel, kaporral, a fokhagymával és az uborkával összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és letakarva betesszük a hűtőszekrénybe, hogy az íze összeérjen. A zsenge zöldséget megmossuk, szárazra töröljük, majd hámozás nélkül kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Kellően forró rostélyon a zöldségeket olajjal megkenve oldalanként kb. 2-2,5 percig sütjük. Közben enyhén megsózzuk, megborsozzuk, lecsöpögtetjük. A túrókrémet a tányérján mindenki a saját kedve szerint keni a frissen sült zöldségekre.

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Baranya Zsuzsanna
2543 Süttő, Bikol puszta 30.
Honlap: 
33/475-701; 30/573-8202
Nagy-Hajdu Tímea
3300 Eger, Baktai út 42.
Honlap: 
30/2596-393 Szánentáli kecske