Hamis „báránygerinc”

Nyomtatóbarát változat
Hamis „báránygerinc”
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Bárányhús ételek (fiatal állatból)
Juh
Étel típusa: 
Sültek
Főételek
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg báránycomb vagy - lapocka (csont nélkül)
1,5 dl (kb. 10 dkg) zsemlemorzsa
2 tojás
1,5 dl főzőtejszín
1 csapott evőkanál só
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 púpozott mokkáskanál morzsolt kakukkfű
negyed fej vöröshagyma
fél csokor petrezselyem
2 evőkanál olaj
4 szelet gépsonka
10 főtt fürjtojás
olaj a forma kikenéséhez
A körethez:
80 dkg friss leveles paraj
2 gerezd fokhagyma
4 dkg vaj
őrölt fekete bors
Elkészítés: 

A húst – miután hártyáját lefejtettük – földaraboljuk, apró lyukú tárcsán ledaráljuk. Ezután a morzsával, a tojással, a tejszínnel és fél deci vízzel összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, a kakukkfűvel fűszerezzük. A hagymát lereszeljük, a petrezselymet fölaprítjuk és az olajon együtt megfuttatjuk, majd a húshoz adjuk.
 A köretnek szánt parajból egy maréknyi levelet leforrázunk, és jól lecsöpögtetjük. Egy kb. 1,2 literes őzgerincformát alufóliával kibélelünk, a fóliát olajjal megkenjük és a húsos massza felét belesimítjuk.
 Erre először a jól lecsöpögtetett parajlevelek, majd a sonkaszeletek kerülnek. A fürjtojásokat egy csíkban a közepébe nyomkodjuk, végül a maradék húsos keverékkel befedjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (kb. 180 ºC) kb. 45 percig sütjük.
 Ez alatt elkészítjük a köretet. A paraj szárát lecsipkedjük, a leveleket megmossuk, majd leforrázzuk, és jól lecsöpögtetjük (kissé ki is nyomkodjuk). A présen áttört fokhagymát egy lábasban az olvasztott vajon megfuttatjuk, a parajt beleforgatjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és jól megforrósítjuk.
 Tálaláskor az őzgerinc tartalmát vágódeszkára borítjuk, a fóliát lefejtjük róla és a húst ujjnyi vastagon fölszeleteljük. A fokhagymás paraj és párolt rizs kíséretében kínáljuk.

 

(internet)

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh