Hagymás juhtúróval töltött burgonyás lángos

Nyomtatóbarát változat
Hagymás juhtúróval töltött burgonyás lángos
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Juhtúróból készült ételek
Juh
Étel típusa: 
Tészták
Főételek
4 személyre
40 dkg liszt
2 közepes nagyságú burgonya
1 tojássárgája
1-1,5 dl tej
1 teáskanál só
3 dkg élesztő
1 mok­kás­ka­nál cukor
1 kis fej vöröshagyma
20 dkg füstölt szalonna
20 dkg juhtúró
3 evőkanál olaj
törött bors bőven
olaj a sütéshez
Elkészítés: 

Fél dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. Vigyázzunk, hogy a tej valóban langyos (és ne meleg!) legyen, mert az élesztőgombák a melegtől elpusztulnak! A burgonyát héjastól megfőzzük. Még melegen meghámozzuk és áttörjük. A liszttel, a tojássárgával, az élesztővel és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, és langyos helyen (de nem a meleg tűzhelyen), lisztezett tálban, a tetejét is belisztezve, tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez a szalonnát és a hagymát apróra vágjuk először a szalonnát sütjük, majd a hagymát üvegesre pároljuk, a juhtúróba belekeverjük a hagymás tepertőt és a zsír egy részét ízlés szerint.

A lángostésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle. Egy-egy lángos közepére teszünk a töltelékből, a tésztát félbehajtjuk, majd a széleit jól összenyomva a nyújtófával kissé lelapítjuk. Bő forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.

Ízlés szerint tejföllel tálaljuk.

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Baranya Zsuzsanna
2543 Süttő, Bikol puszta 30.
Honlap: 
33/475-701; 30/573-8202 Lacaune juh
Nagy-Hajdu Tímea
3300 Eger, Baktai út 42.
Honlap: 
30/2596-393 Szánentáli kecske