Ferenczy flekken

Nyomtatóbarát változat
Ferenczy flekken
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Bárányhús ételek (fiatal állatból)
Juh
Étel típusa: 
Sültek
Főételek
Hozzávalók
1 szopós bárány
paprika (ízlés szerint).
Elkészítés: 

Székelyudvarhelyen a múlt század első felében a szejkei borvíz és a Ferenczy-féle bárányflekken volt a leghíresebb, amit a Korona vendéglőben készítettek, amelynek konyhája messze földön híres volt.

A „Ferenczy-féle bárányflekken” receptjét úgy közöljük, ahogyan a magyar kulináris művészet egyik kiválósága Kövi Pál lejegyezte:

Hozzávalók: 1 szopós bárány, só, paprika (ízlés szerint).

Készítési módja: a kövér bárányt kicsontoljuk, hártyáitól megtisztítjuk. A húst kéttenyérnyi darabokra vágjuk. A flekken vendégeink jelenlétében készül: az asztalra, melyet körülülnek, jókora tiszta, szagtalan falapítót (Erdélyben általánosan így nevezik azt a tárgyat, melyet az irodalmi magyar nyelv fantáziátlanul a vágódeszka szóval jelöl – szerk. Megj ) helyezzünk és kézügybe sót, borsot, paprikás bormártást, kenyeret bőven.

A bárányszeleteket nagyon forróra (majdnem tüzesre) a kövérebbik felükön hirtelen meg sütjük. Amikor ropogós, piros kéreg sült rájuk, megfordítjuk, hogy az is ropogós kérget kapjon.

Tálalás: Amikor a szeletek így ropogós pirosra sültek, az asztal közepén lévő lapítóra tesszük, és gyors mozdulatokkal, nagyon éles nagy késsel azon sercegő-forrón darabokra aprítjuk.

A húst vendégeink maguk sózzák, fűszerezik, és forrón eszik. Ne hagyjuk, hogy meglangyosodjék vagy kihűljön, mert zamatát teljesen elveszíti.”

Lejegyezte: dr. Ferenczy Ferenc, 2018. márciusában.

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh