Erdélyi gulyásleves, juhtúrós pogácsa

Nyomtatóbarát változat
Erdélyi gulyásleves, juhtúrós pogácsa
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Birkahús ételek (felnőtt állatból)
Juh
Étel típusa: 
Egytálételek
Főételek
Hozzávalók 6-8 személyre (szabadtüzön, bográcsban)
2,5 kg birkahús (hasaalja, vagy combja)
fél kg leveszöldség
2 fej vöröshagyma
10 gerezd fokhagyma
1 ek. egész bors
2 fej kelkáposzta
1,2 kg burgonya
2 kiskanál borsikafű
2 kiskanál majoranna
fél evőkanál egészkömény
3-4 babérlevél
2 ek. vágott zöldpetrezselyem
---------------------------------------
pogácsa hozzávalók:
60 dkg liszt
25 dkg margarin
1 tojás
25 dkg juhtúró
2 tk. só
1/2 dl tej
1 kicsi pohár tejföl
2,5 dkg élesztő
csipet cukor
20 dkg juhsajt vagy Dani-féle juhgomolya a szóráshoz
Elkészítés: 

Erdélyi gulyásleves

A húst megszabadítjuk a faggyútól és az inaktól, megmossuk, majd forró ecetes vízzel leforrázzuk. 6-8 percig forró vízben áztatjuk, majd kicsi kockákra vágjuk. 4 liter hideg vízben feltesszük főni. Mikor felforrt, beletesszük a gézbe kötött fűszernövényeket, a tisztított hagymát, a fokhagymát, sózzuk, és alig bugyogva hagyjuk főni. Eközben megtisztítjuk a leveszöldséget, ujjnyi darabokra vágjuk, és a levesbe tesszük. Mikor a hús és a zöldségek félpuhára főttek, beletesszük a feldarabolt burgonyát és a kétujjnyi vastag cikkekre vágott kelkáposztát. A levest nem szabad keverni. Ha megfőtt a leves, kivesszük a gézcsomagot, a levest megszórjuk zöldpetrezselyemmel, forrón tálaljuk és mellé, előre elkészített juhtúrós pogácsát kínálunk. (Internet)

 

Juhtúrós pogácsa

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Legalább két órán keresztül hideg helyen pihentetjük, majd ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és 3-4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét tojással megkenjük, sajttal vagy Dani-féle juhgomolyával megszórjuk. 180 C-fokos sütőben, kb. fél óra alatt pirosra sütjük.(Dani féle)

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh