Birkagulyás

Nyomtatóbarát változat
Birkagulyás
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Birkahús ételek (felnőtt állatból)
Juh
Étel típusa: 
Levesek
Hozzávalók:
1 evőkanál zsír
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 evőkanál fűszerpaprika
70 dkg birka lapocka, vagy csülök színhús
Só, frissen őrölt bors
2 db babérlevél
1 mokkáskanál őrölt fűszerkömény
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 cikk zeller gumó
30 dkg tisztított burgonya
1 db csípős zöldpaprika
1 db paradicsom
A csipetkéhez:
20 dkg liszt
1 db tojás
Elkészítés: 

A forró zsíron az aprított vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a fűszerpaprikával.

Ezután rátesszük a megmosott 2*2 centis kockákra darabolt birka lapocka vagy csülök húst, sóval, borssal, a babérlevéllel, az őrölt köménnyel fűszerezzük, félig öntjük vízzel, és ha felforrt lefedve közepes tűzön háromnegyed puhára pároljuk.

Most hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellergumót, burgonyát, zöldpaprikát, paradicsomot, annyi vizet öntünk rá, hogy jó négyujjnyival ellepje, sóval, borssal, fűszerköménnyel utóízesítjük, és készre főzzük.

Közben a csipetkéhez a lisztet a tojással, kevés hideg vízzel kemény tésztává gyúrjuk, majd lisztes kézzel kilapítjuk, a majdnem kész gulyásba csipedjük, és még 5-6 percig főzzük. Ha elkészült forrón tálaljuk, és petrezselyemmel díszítjük.

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh