
Báránysült aszalt szilvával

A báránycombot megmossuk, leszárítjuk, 3 centis kockákra vágjuk, és a vajon körös-körül fehéredésig sütjük. A méz felét rálocsoljuk, kissé megsózzuk, a gyömbérrel, a kurkumával, a fahéjjal meg a borssal fűszerezzük. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és 3-3,5 deci vízzel együtt a húshoz adjuk. Fölforraljuk, lefödjük, majd kis lángon kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk.
Hűlni hagyjuk, hogy a tetején összegyűlt zsírt lekanalazhassuk róla, különben fűszeres leve élvezhetetlen lesz. Ezután újra a tűzre tesszük, és az aszalt szilvát beleszórjuk. (Ha a szárított gyümölcs túl kemény, a hús főzésének idejére hideg vízbe áztatjuk.) A maradék mézet hozzáadjuk, néhány percig főzzük. Ha a leve túl híg, egy kevés lisztes vagy keményítős habarással sűrítjük, végül utánaízesítjük.
Párolt rizs vagy burgonyafánk illik hozzá köretnek.
Recepthez kapcsolódó termelők
Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:
![]() |
Cím | Telefonszám | Fajták |
---|---|---|---|
Apró Mihály | 29/350-160; 30/473-2286 | Magyar merinó juh | |
Hegedűs Józsefné | +36 30/2660-204 | Magyar merinó juh |
Kérjük, a fenti listában szereplő termelők személyes megkeresése előtt érdeklődjön a rendelkezésre álló készletekről a termelő adatlapján feltüntetett telefonon vagy e-mailben.
Belépés
Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség
Cím: 1134 Budapest, Lőportár utca 16.
Levelezési cím: 1242 Budapest Pf. 365.
Telefon: (+36-1) 412-50-30
Fax: (+36-1) 412-50-31
E-mail: iroda [at] mjksz [dot] hu