Báránylapocka fokhagymával, paradicsomos mártással

Nyomtatóbarát változat
Báránylapocka fokhagymával, paradicsomos mártással
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Bárányhús ételek (fiatal állatból)
Juh
Étel típusa: 
Egytálételek
Főételek
4 fő részére
1 kg báránylapocka
10-15 gerezd fokhagyma
durva bors
zsiradék
1 kg krumpli
Paradicsommártáshoz:
50 dkg paradicsom vagy hámozott darabolt konzerv paradicsom
140 g sűrített paradicsom
1 kis csokor bazsalikom
2 gerezd fokhagyma
2 közepes lila hagyma
olívaolaj
Elkészítés: 

Kicsontozzuk a báránylapockát, éles késsel kinyitjuk. Sózzuk, borsozzuk. A húsba kis vájatokat vágunk, belenyomkodjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket. Szorosan feltekerjük, becsomagoljuk egy kizsírozott alufóliába. Tepsibe tesszük, öntünk alá kevés vizet. 140-150 fokos sütőbe toljuk, és bő másfél órát sütjük. Sülés közben időnként ellenőrizzük és melegvízzel pótoljuk az elforrt vizet, nehogy leégjen a fóliába csavart hús. Ha megsült, hagyjuk pihenni, majd vastag karikára vágjuk.

Alaposan lesúroljuk a krumplit, félbevágjuk. Összeforgatjuk kevés olajjal és sóval és 200 fokos sütőben pirosra sütjük.

A mártáshoz kevés olajon megdinszteljük az összetépett bazsalikom leveleket, hozzádobjuk a két felszeletelt fokhagymagerezdet, valamint a nagyobb kockára vágott lilahagymát. Rákanalazzuk a paradicsompürét, hozzárakjuk a kockára vágott paradicsomot, és pár percig együtt forraljuk. Akkor jó, ha még darabos benne a paradicsom, nem kell pépesre főzni. Ha kész megsózzuk.

 

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh