Bárányhúsos szalonnás töltött káposzta

Nyomtatóbarát változat
Bárányhúsos szalonnás töltött káposzta
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Bárányhús ételek (fiatal állatból)
Juh
Étel típusa: 
Egytálételek
Főételek
4 fő részére
1 fej káposzta és savanyú káposzta konzerv vagy savanyú káposzta, leveles és vágott
2 db babérlevél
2 liter víz
35 dkg darált marhahús
15 dkg darált bárányhús
20 dkg bárányszalonna/más szalonna
1 mérőpohár rizs (1,5 dl)
2 db nagy vöröshagyma
3 evőkanál paradicsompüré
5 gerezd fokhagyma felaprózva
2 mérőpohárnyi csirke vagy marha húsleves (vagy annak megfelelő víz/levespor) (3 dl)
2 db tojás
1 evőkanál pirospaprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés: 

A káposzta torzsáját bemetsszük, majd egy fazékban feltesszük főni sós, borsos vízben, a  babérlevéllel együtt. Ahogy egyszer felforrt lefedjük és minimum lángon még vagy háromnegyed órán át puhára főzzük, majd hűlni hagyjuk. Mikor eléggé lehűlt, a torzsát kifordítjuk az aljáról és vigyázva leveleire szedjük. A vizet, amiben főtt, félretesszük. (ha nem savanyú káposztát használunk). Bárányszalonna ajánlott, de lehet más szalonnát is tenni bele. A szalonna alá nem kell már más zsiradék, elég, ami abból kisül. Ehhez a pirított szalonnához kerül a rizs és egy apróra kockázott hagyma, amiket a zsiradékban üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a levest és magas lángon elfőzzük róla a levet. Lefedjük az egészet, hogy megszívja magát a rizs félkész állapotra. Mikor kihűlt, hozzáadjuk a két darált hús keverékét, a két tojást, sózzuk, ha kell még bele, borsozzuk és az egészet jól eldolgozzuk kézzel. Egy széles, lapos fazékban üvegesre pároljuk a másik hagymát, amit apróra kockáztunk előtte, hozzáadjuk a savanyított káposzta konzervet/apró savanyú káposztát, a paradicsom pürét, a fűszereket, majd a félretett káposztalével felöntjük. Amikor paradicsomos alaplé felforr, hozzáadjuk a felaprózott fokhagymát, lefedjük, és alacsony lángon tartjuk, míg a káposztás töltelékek bele nem kerülnek. A káposzta leveleket egyenként lefektetjük az eres felével lefele, hogy természetesen kövesse, majd az eredeti hajlását. A közepére teszünk egy maréknyi tölteléket, majd előbb a két szélet hajtjuk be, aztán alulról elkezdjük feltekerni. Hajtogatás közben ujjunkkal betologatjuk a széleket, ha esetleg kiállnának. A felgöngyölt káposztákat sorban berakjuk a paradicsomos lébe és addig rétegeljük, amíg a hozzávalók elfogynak. A felső réteget meglocsoljuk paradicsomos lével, kicsit  összerázzuk a fazekat, hogy a káposztákat jobban érje a lé, majd egy forralás után lefedve, alacsony lángon pár órán keresztül puhára főzzük.

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh