Báránycomb parajos túróval töltve (Pataki tálban)

Nyomtatóbarát változat
Báránycomb parajos túróval töltve (Pataki tálban)
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Bárányhús ételek (fiatal állatból)
Juh
Étel típusa: 
Egytálételek
Főételek
2 fő részére
40 dkg bárányhús (báránycomb)
3 gerezd fokhagyma
1 dl rozmaringos szőlőmagolaj (vagy extra szűz olívaolaj)
1 szál rozmaring
bors ízlés szerint
5 dkg olvasztott vaj
1 ek napraforgó olaj
A töltelékhez
15 dkg leveles spenót
3 dkg vaj
3 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
10 dkg tehéntúró
Elkészítés: 

Előző nap a báránycombot éles késsel lehártyázzuk, nagyobb nyitott szeletté vágjuk, kiklopfoljuk.

A szőlőmagolajba belereszeljük a fokhagymát és a rozmaringot is, beleaprítjuk, és megborsozzuk. Ezzel a fűszeres olajjal jól bedörzsöljük a combot, és egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.

Másnap a serpenyőbe tesszük a vajat, rádobjuk a parajleveleket (használhatunk fagyasztottat is), megfonnyasztjuk három gerezd összeaprított fokhagymával, sózzuk, borsozzuk. Miután a paraj megpárolódott, félretesszük hűlni. Közben a túrót villával összetörjük. Miután a paraj kissé meghűlt, hozzáforgatjuk a túróhoz, megkóstoljuk, és ha szükséges, ízesítjük.

A combot kivesszük a pácból, letöröljük róla az olajat, és kiterítjük. Mindkét oldalát megsózzuk, és egyenletesen elhelyezzük rajta a parajos túrót. Feltekerjük, és hústűvel jól összetűzzük a végeit, hogy ne tudjon kifolyni belőle a töltelék.

Serpenyőben hevítünk egy kevés vajat pici olajjal, és a tekercs minden oldalát megpirítjuk benne.

Majd egy előzőleg beáztatott Pataki tálba tesszük, meglocsoljuk az olvasztott vajjal, és közepes hőfokon kb. 60 perc alatt készre sütjük. Természetesen, ha nincs Pataki tálunk, akkor egy tepsiben alufóliával letakarva párolva sütjük, majd a sülési idő vége felé levesszük a fóliát, és hagyjuk, hogy megpiruljon.

Tálalhatjuk rizskörettel, burgonyával, friss salátával.

 

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh