BÁRÁNYBURGER

Nyomtatóbarát változat
BÁRÁNYBURGER
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Bárányhús ételek (fiatal állatból)
Juh
Étel típusa: 
Egyéb főételek
Főételek
HOZZÁVALÓK (10 SZEMÉLYRE):
1 kg kövérebb, nyesedék bárányhús (vegyesen lapocka, comb, nyaka)
50 dkg faggyús érlelt marhahús
18 dkg vöröshagyma
2 -4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
fél-fél evőkanál apróra vágott friss menta és friss kakukkfű
1 evőkanál durva tengeri só
fél evőkanál színes borskeverék
fél evőkanál Ras-el-Hanout (marokkói eredetű) fűszerkeverék
HOZZÁVALÓK (10 SZEMÉLYRE):
2 kg burgonya
Elkészítés: 

A hagymát és a fokhagymát finomra felaprítjuk. Egy serpenyőben, kevés olajon üvegesre pirítjuk, megsózzuk, majd lefedve, arany barnára karamellizáljuk és félretesszük. A sót, borsot mozsárban porrá zúzzuk, majd hozzákeverjük a Ras-el-Hanout fűszerkeveréket és a zöldfűszereket is. A húsokat ledaráljuk és összekeverjük. Hozzáadjuk a fűszereket, a hagymát,majd összegyúrjuk. Vizes kézzel teniszlabda nagyságú, úgy nagyjából 15 dkg-os gombócokat gyúrunk, majd ellapítjuk és 1-1,2 centi vastagságú pogácsává formázzuk.

A krumplit hasábokra vágjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, megsózzuk, steak fű szerkeveréket szórunk rá, és a 200 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük. A hamburger zsemlét kettévágjuk, száraz teflonserpenyőben megpirítjuk a vágott felüket. A zsemle tetejére szeletelt mozzarellát teszünk és 5 percre a sütőben rápirítjuk a sajtot. A zsemle alsó részére egy-két római salátalevelet fektetünk.

Serpenyőben közepes fokozaton megsütjük a húspogácsákat és a saláta tetejére vékony szelet csemegeuborkákat és két karika paradicsomot teszünk, meglocsoljuk kis ketchuppal. Erre helyezzük a közben megsült húspogácsát, melynek a tetejét megszórjuk egy kanálnyi ropogósra pirított hagymával. A burgert egy tányérra tesszük, ráfektetjük a sajtos tetejét, mellé halmozzuk a sült krumplit.

 


Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh