Balkáni húskoch

Nyomtatóbarát változat
Balkáni húskoch
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Bárányhús ételek (fiatal állatból)
Juh
Étel típusa: 
Egyéb főételek
Főételek
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg bárányhús (csont nélkül),
3 kisebb fej vöröshagyma,
4 evőkanál étolaj,
só,
1 kiskanál pirospaprika,
1/2 csomó petrezselyemzöld,
15 dkg rizs,
3 tojás,
3 dl tej,
étolaj a tepsi kikenéséhez,
4 dl tarhó ennek hiányában 4 dl joghurt vagy tejföl a tálaláshoz
Elkészítés: 

A húst megmossuk, megszárítjuk, feldaraboljuk és ledaráljuk. A hagymát megtisztítjuk,
és apróra vágjuk a petrezselyemzöldjével együtt. A rizst megmossuk, kissé
megfőzzük és lecsepegtetjük. A forró olajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, majd
beletesszük a húst, és együtt pároljuk kb. 20 percen át. Megsózzuk, megborsozzuk,
hozzáadjuk az előfőzött rizst, a pirospaprikát, és az egészet összekeverjük. A tojásokat
kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, óvatosan belekeverjük a
rizses húsba és hozzáadjuk a petrezselyem zöldjét. A tojássárgáját tejjel jól elkeverjük.
A tűzálló edényt vagy tepsit megkenjük olajjal, beleöntjük az előkészített
rizses-húsos masszát, elsimítjuk és leöntjük a tejes tojássárgájákkal. 190 °C-ra melegített
sütőben mintegy 30-40 percig, vagyis addig sütjük, amíg szépen meg nem
pirul. A koch mellé tarhót (juhtejből készült, birkagyomrával oltott tejtermék, amely
hasonlít a tejfölre vagy a sűrűbb joghurtra) ennek hiányában joghurtot vagy simára
kevert tejfölt, esetleg friss salátát kínálunk.

A recepteket lektorálta és az ételeket készítette Liptai Zoltán mesterszakács.

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh