Babos báránycomb

Nyomtatóbarát változat
Babos báránycomb
Recepthez felhasznált állat húsa vagy teje: 
Bárányhús ételek (fiatal állatból)
Juh
Étel típusa: 
Egytálételek
Főételek
4 személyre
40 dkg száraz fehér bab
80 dkg ki­cson­tozott báránycomb
őrölt fekete bors
5 evőkanál olaj
1 vöröshagyma
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál kakukkfű
1 babérlevél
10 dkg sűrített paradicsom (paradicsompüré)
2 dl vörösbor
2 evőkanál kristálycukor
Elkészítés: 

A babot a főzést megelőző este átválogatjuk, majd bő hideg vízbe áztatjuk. A báránycombot 1 kiskanál sóval és 1 mokkáskanál borssal bedörzsöljük, eredeti formájára visszahajtjuk, és zsineggel átkötözzük.

Ezután egy lábasban a megforrósított olajban körös-körül megpirítjuk. Közben a zöldségeket meg­tisz­tít­juk, a hagymát apróra, a többit kockákra vágjuk, a hús köré szórjuk, és rövid ideig együtt pirítjuk. A zúzott fokhagymával, a kakukkfűvel fűszerezzük, kissé megborsozzuk, és egy csapott kiskanál sóval ízesítjük. 5 deci vizet öntünk rá, lefedjük, és kis lángon kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk.

Közben a leszűrt babot tiszta vízben feltesszük főni, kissé megsózzuk, a babérlevelet beledobjuk. Úgy 40 perc alatt puhára főzzük.

Ha a hús kész, a lábasból kiemeljük, visszamaradó le­vét merülőmixerrel pépesítjük vagy áttörjük. A paradicsompürét, a bort meg a cukrot hozzáadjuk, kevergetve fölforraljuk, végül a lecsöpögtetett babot is beleforgatjuk.

A báránycombot – miután a zsineget lefejtettük róla – fölszeleteljük, és a zöldséges-boros babbal körítjük.

Recepthez kapcsolódó termelők

Amennyiben elkészítené a receptet, szeretnénk segítséget nyújtani a recepthez szükséges Kecske vagy Juh hús- tej- vagy sajtkészítmények beszerzése terén is, ajánljuk ezek előállításával foglalkozó termelőinket:

sorrend változtatása Cím Telefonszám Fajták
Apró Mihály
2220 Vecsés, Kossuth L. u. 20/A.
Honlap: 
29/350-160; 30/473-2286 Magyar merinó juh
Hegedűs Józsefné
6043 Kunbaracs, Kákás tanya 329
Honlap: 
+36 30/2660-204 Magyar merinó juh