Továbbtartásra meghagyott egyedek jelölése

Nyomtatóbarát változat
Továbbtartásra meghagyott egyedek jelölése

Az érvényben lévő 182/2009. (XII. 30.) FM - ENAR rendelet szerint a továbbtartásra meghagyott egyedek jelölését legkésőbb 6 hónapos korig el kell végeztetni a tenyésztőnek. A 2009. december 31. után született, továbbtartásra meghagyott juh egyedeket a elsődleges jelölési módként elektronikus füljelzővel, másodlagos jelölési módként pedig nagyméretű vizuális füljelzővel kell ellátni úgy, hogy minden egyed bal fülébe kell behelyezni az elektronikus füljelzőt, a jobb fülébe pedig a másik füljelzőt.

Az állattartóknak folyamatosan, de legkésőbb az évenkénti leltárkor gondoskodniuk kell a hiányzó füljelzők szabályos pótlásáról. Ha az állatok elhagyják a tenyészetet, a pótlást ez előtt el kell végezni.

Ezért javasoljuk, hogy a jogszerű támogatás igénylés érdekében az anyajuhok esetében minden évben legkésőbb december végéig, míg anyakecskék esetében minden év szeptember végéig jelöltessék meg a továbbtartásra meghagyott állataikat a területileg illetékes instruktorral. Ugyanis a jelölés napjával kerül bejelentésre az egyed az ENAR nyilvántartásba, innentől válik a hatóság számára élővé és láthatóvá az állat.

 Amennyiben nem tud a tenyésztő határidőknek megfelelő jelölési illetve, leltár időpontot egyeztetni a területileg illetékes instruktorral, kérjük azt időben, írásban jelezze az ügyvezetés felé, hogy a szükséges intézkedést az megtehesse.

Kapcsolódó anyagok: