Tenyészszemle kosok részére 2020. március

Nyomtatóbarát változat
Tenyészszemle kosok részére 2020. március

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség 2020. március 9 – március 20. közötti időszakban 2 napos tenyészszemlét kíván szervezni juhtenyésztő tagjai részére. A rendezvény helyszínére vonatkozóan még végleges döntés nem született, de több helyszín is szóba jöhet.

A rendezvény célja az egyes fajták tenyésztési szemléletének egységesítése.

A tenyészetek legkiválóbb egyedeinek bemutatását, összevetését követően árverés keretében lehetőséget biztosítunk tenyésztőink számára kiváló minőségű kosok értékesítésére, megvételére.

A tenyészszemlére nevezni a tenyésztési programban lévő fajták kosaival lehet, amelyek 2018. szeptember 15 – 2019. március 15. között születettek, éveskori minősítésük a nevezési határidőig megtörtént és a fajta „A” törzskönyvébe kerültek.

A kosokat olyan gyapjúban kell a tenyészszemlén bemutatni, hogy a fajtajelleg megítélhető legyen, frissen nyírt egyed nem nevezhető. Összevetésre az egyes fajták esetében akkor kerülhet sor, ha legalább 2 tenyésztő 5 egyede részt vesz a tenyészszemlén.

Az írásbeli nevezést legkésőbb 2020. január 15-ig kell a tenyésztőnek megtenni a mellékelt jelentkezési lapon.

A nevezett állatokat kézhez kell szoktatni és kötőfékkel egyedi felvezetéssel kell bemutatni a tenyészszemlén.
A tenyészszemlére való felkészülése során vegye igénybe régióvezetője és instruktora szakmai segítségét. Amennyiben a lebonyolítással kapcsolatos kérdése van, keresse a Szövetség központi munkatársait.

Reméljük, hogy felhívásunk felkelti érdeklődésüket és a tenyésztést egységesítő és előremutató rendezvényt tudunk útjára indítani a jövő évben.

Kapcsolódó anyagok: