NITRÁT-adatszolgáltatás és Gazdálkodási napló

Nyomtatóbarát változat
NITRÁT-adatszolgáltatás és Gazdálkodási napló

A nitrát-adatszolgáltatás 2021. január 1-től 2021. március 31-ig teljesíthető a 2020-as naptári évre vonatkozóan.

A nitrátérzékeny területeken mezőgazdasági tevékenységet folytatóknak, valamint az ország egész területén a területi érzékenységtől függetlenül minden állattartónak, aki a magánszemély háztartási igényeit meghaladó mértékben állatot tart, a naptári évre vonatkozóan (január 1.-december 31.) adatszolgáltatást megalapozó folyamatos nyilvántartást kell vezetnie a 9/2015. (III.13) FM rendelet mellékletében szereplő gazdálkodási naplóban, vagy annak adattartalmával megegyező egyéb nyilvántartásban.

A gazdálkodási naplóban szereplő adatok alapján kell az adatszolgáltatást teljesíteni, elektronikus úton. A nyomtatvány elektronikus kitöltésének megkezdéséhez telepíteni szükséges a legfrissebb Java és ÁNYK általános nyomtatványkitöltő keretprogramot, melyek a NÉBIH honlapjáról is letölthetők, ugyanúgy, mint a nitrát-adatszolgáltatás benyújtásához szükséges aktuális nyomtatvány.

Az adatszolgáltatás minden fent említett gazdálkodónak teljesítenie kell még abban az esetben is, ha a trágyázásra vonatkozó sorok nulla értékkel szerepelnek, azaz a „0” adatszolgáltatás is szükséges.

Adatszolgáltatás hiányában a talajvédelmi hatóság nitrát-adatszolgáltatási bírságot szabhat ki, melynek mértéke a mulasztás, illetve az előírások megszegésének mértékétől függően 10 000-100 000 forint közötti összeg.

A gazdálkodási napló elektronikus benyújtásának időszaka 2021. január 1. és január 31. közé esik. Az Államkincstár 118/2020. (XII: 21.) számú Közleménye  tartalmazza az új Gazdálkodási Naplót (és kitöltési útmutatót), amelyet 2021. január 1-jétől kötelező alkalmazni. 

A 2020-es naptári évre a Közleményben felsorolt résztvevőknek kell elektronikus úton adatot szolgáltatniuk.

A 2020. évről szóló nyomtatványt elektronikusan kell beküldeni a NÉBIH részére. A kamara is segíti a gazdálkodókat egy online gazdálkodási naplóval.

Fontos, hogy az aktuális nyomtatvány kerüljön letöltésre, mert ennek hiányában a dokumentum nem érkezik meg a NÉBIH-hez. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a webGN esetében 2021. január 31. jogvesztő határidő.

Forrás: NAK (nitrát, GN)