Megkezdődtek az Uniós támogatások előleg kifizetései

Nyomtatóbarát változat
A Magyar Államkincstár rekord összegű előleget fizet az idén a gazdálkodóknak

Október 16-án az uniós és hazai jogszabályi előírásoknak megfelelően rendben elindult a 2017. évi egységes kérelmekkel kapcsolatos előlegfizetés. Az érintett gazdálkodók az ügyfél-tájékoztatási rendszer segítségével nyomon követhetik az utalások részleteit, azok aktuális állását. A Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) előlegként már az első napon kifizetett területalapú támogatásként (SAPS) 64 ezer ügyfélnek, mintegy 23 milliárd forintot, míg Zöldítés jogcímén, nagyságrendileg 90 ezer ügyfélnek, több mint 20 milliárd forintot. ....

A Magyar Államkincstár, 2017. október 16-a és november 30-a között az ún. „előlegfizetési időszakban” mindösszesen 27 jogcímben teljesít kifizetést, ezek egy része előlegként, de számos jogcím esetében már végkifizetésként jutnak el a támogatásra jogosult gazdálkodókhoz. Az azóta megszűnt és a Kincstárba beolvadt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 11 jogcímben kezdte meg az előlegfizetést, amelyhez további két, a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó intézkedés csatlakozott 2016. novemberében.

A Kincstár október 20-án elindította a Tejhasznú tehéntartás támogatás, Termeléstől elválasztott tej átmeneti nemzeti támogatás, a Termeléstől elválasztott hízott bika átmeneti nemzeti támogatás és a Termeléstől elválasztott szarvasmarha extenzifikációs átmeneti nemzeti támogatás előlegének utalását is, ami összességében mintegy 25 milliárd forintot meghaladó összegű kifizetést jelent. November elejétől kezdődött a Kistermelői támogatás, a Fiatal gazdálkodók támogatása, a Hízottbika-tartás támogatása, a Termeléshez kötött anyajuh tartás támogatása és az Átmeneti nemzeti anyajuhtartás támogatás előlegeinek kifizetése, továbbá elindulnak a Vidékfejlesztési Program egyes intézkedéseinek is az előlegfizetései (THÉT, Natura 2000 gyep), majd ezt követően az AKG és az ÖKO támogatások előlegfizetési időszaka kezdődik el.

Az előlegfizetési időszakban kifizetett vidékfejlesztési források elérhetik majd a több tízmilliárdos nagyságrendet.

A Magyar Államkincstár 2017. január 1-től látja el a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségi feladatait. Az idei évben október 15-ig ideiglenes akkreditáció birtokában végezte a támogatások folyósítását a Kincstár. Az intézmény mindössze 10 hónappal a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megszűnése után, 2017. október 16. napjával megszerezte a teljes körű uniós akkreditációt az Illetékes Hatóságtól.

Magyar Államkincstár