MEGJELENTEK AZ AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI VÁLLALKOZÁSOK ÁLTAL IGÉNYBE VEHETŐ ÁTMENETI TÁMOGATÁSOKRÓL SZÓLÓ MINISZTERI RENDELETEK

Nyomtatóbarát változat
MEGJELENTEK AZ AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI VÁLLALKOZÁSOK ÁLTAL IGÉNYBE VEHETŐ ÁTMENETI TÁMOGATÁSOKRÓL SZÓLÓ MINISZTERI RENDELETEK

A kormány 25 milliárd forintnyi többletforrást biztosított az agrártárca részére a Gazdaságvédelmi Alapból. Az átmeneti támogatás részletszabályai szerint ezt az összeget a mezőgazdasági termelők, termelői szervezetek és élelmiszeripari vállalkozások használhatják fel a koronavírus világjárvány gazdasági hatásainak kezelésére – közölte Nagy István agrárminiszter.

A koronavírus járvány gazdasági kárainak enyhítése céljából az EU engedélyezte a tagállamainak, hogy ideiglenesen állami támogatást nyújtsanak a gazdálkodóknak. Ennek keretében a juh- kecskeágazat szereplői is a termelési kapacitások fenntartásának ösztönzésére támogatást igényelhetnek a 27/2020. (VI.22.) AM rendelet alapján. Juh esetében a támogatás alapja a 2019. évi termeléshez kötött anyajuh támogatás iránti kérelemben megállapított állatlétszám. A támogatás mértéke mintegy 1200 Ft/egyed. A támogatást az a tenyésztő igényelheti, aki a 2019. évre benyújtott anyajuh támogatásra vonatkozó – a Kincstár vagy a másodfokú döntést hozó szerv által meghozott – jóváhagyó vagy részben jóváhagyó határozattal rendelkezik.

 A támogatási kérelmet az Államkincstár erre a célra kialakított elektronikus felületén lehet benyújtani 2020. július 13. és július 27. közötti időszakban.  A kérelem benyújtásakor az igénylőnek nyilatkoznia kell, hogy nem áll felszámolás alatt és vállalja, hogy a tevékenységét 2020. december 31-ig fenntartja, illetve 2019. december 31-én nem minősült nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak. A Kincstár a támogatást legkésőbb 2020. december 31-ig folyósítja a kérelmező részére.

 A kecsketenyésztők az ez év végén esedékes (2020. november 1 - december 10.) anyakecske „de minimis” támogatás igénylése esetén szintén plusz 1200 Ft/anyakecske támogatásban részesülnek úgy, hogy idén az igényelhető támogatási összeget 7000 Ft-ról 8200 Ft/anyakecske értékre emelte meg az Agrárminisztérium (27/2020. (VI.22.) AM rendelet).