KOS-BAK támogatás elindult!

Nyomtatóbarát változat
KOS-BAK támogatás elindult!

Felhívjuk a juh- és kecsketartók figyelmét, hogy az április 1. – szeptember 30. között vásárolt/beállított apaállatokra lehet október 1 –  és november 2. között a támogatási kérelmet benyújtani, csak a Magyar Államkincstár által működtetett elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül, a nem elektronikus úton benyújtott kérelmeket bírálat nélkül elutasítják.

A Közlemény az Államkincstár felületén érhető el: 

https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/kozlemenyek/-/kozlemeny/74-2021-ix-28-szamu-kincstar-kozlemeny

A kérelemben feltüntetett adatokat a területileg illetékes instruktor igazolja, ezért kérjük, hogy azigazolás kiadása miatt egyeztessen időpontot instruktorával és a vele egyeztetett módon és formában juttassa el a szükséges dokumentumokat részére. A rendeletben előirt bizonylatok bemutatása nélkül az igazolás nem adható ki. Ezeket a bizonylatokat pedig a tenyésztőnek 10 évig meg kell őriznie!

Az igazolást nem kell csatolni a kérelemhez!

Egy apaállat után csak a tenyésztésbe állítást követő első támogatási kérelem benyújtási időszakban és csak egy alkalommal igényelhető támogatás, ha közvetlenül az előállító tenyésztőtől illetve kos- vagy baknevelő telepről vásárolják.  Az állattartó tenyészetében lévő minden megkezdett 50 anyajuhonként illetve anyakecskénként legfeljebb 1 apaállat után vehető igénybe támogatás az adott igénylési időszakban. Ha a tenyészetben lévő anyajuhok illetve anyakecskék száma nem éri el az ötvenet, akkor 1 tenyészkos illetve tenyészbak után igényelhető támogatás.

A vásárlások során figyeljen arra, hogy csak szabályosan, tenyészállat-vásárlási jegyzőkönyvvel, származási okmánnyal és számlával/felvásárlási jeggyel, szállítólevéllel vásároljon kost vagy bakot, ezzel sok későbbi problémától óvja meg magát.

A támogatás összege az apaállat ellenértékének 75%-a, de legfeljebb:

  • apaállattá minősített növendék kosonként, illetve növendék bakonként: 45 000 Ft
  • „A” törzskönyvben nyilvántartott apaállatonként: 120 000 Ft
  • „K” besorolást kapott apaállatonként: 90 000 Ft

Saját beállítás esetén a maximum összegeket kell figyelembe venni.