Koronavírus: meghosszabbítják a KAP kérelmek benyújtási határidejét

Nyomtatóbarát változat
Koronavírus: meghosszabbítják a KAP kérelmek benyújtási határidejét

Olaszország kérését követően, ahol példátlan válsággal küzdenek a COVID-19 kitörése miatt, valamint az egész Európai Uniót sújtó nehézséget figyelembe véve, az Európai Bizottság úgy határozott, hogy egy hónappal meghosszabbítják a közvetlen kifizetésekre és a vidékfejlesztés keretében nyújtott bizonyos támogatásokra vonatkozó kérvények benyújtásának a határidejét.

A kiterjesztés valamennyi tagállamra és valamennyi támogatható mezőgazdasági termelőre vonatkozhat. Arról viszont a tagállamok döntenek, hogy élnek-e a lehetőséggel – olvasható az Európai Bizottság oldalán.

A határidő egy hónappal történő meghosszabbítása érdekében a Bizottság jelenleg előkészíti a szükséges jogi lépéseket, hogy lehetővé váljon a jelenlegi szabályoktól való eltérés.

A pályázatok új határideje 2020. május 15. helyett 2020. június 15. lesz, ezáltal nagyobb rugalmasságot kívánnak biztosítani a mezőgazdasági termelőknek, hogy kitölthessék jelentkezésüket ezekben a nehéz időkben.

Az európai gazdálkodók évente nyújtják be a KAP jövedelemtámogatás igénylésére irányuló kérelmeiket. A nemzeti hatóságok ezután feldolgozzák a pályázatokat és biztosítják a szükséges ellenőrzéseket. A KAP kifizetéseit ezt követően nemzeti vagy regionális szinten osztják szét, amelyet az Európai Bizottság az EU költségvetéséből térít vissza.

Az Európai Bizottság minden fronton azon dolgozik, hogy támogassa a COVID-19 kitörésével küzdő tagállamokat.

 

Forrás: Európai Bizottság  (Szőnyi Judit fordítása)