JÚLIUS 20-TÓL TILOS TÖRÖKORSZÁGBA SZARVASMARHÁT ÉS JUHOT SZÁLLÍTANI A HŐSÉG MIATT

Nyomtatóbarát változat
JÚLIUS 20-TÓL TILOS TÖRÖKORSZÁGBA SZARVASMARHÁT ÉS JUHOT SZÁLLÍTANI A HŐSÉG MIATT

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős Államtitkár július 20-tól megtiltotta a Bulgárián keresztül Törökországba vagy azon túlra, szarvasmarha és juh szállítmányok indítását. Ez egyaránt vonatkozik a Magyarországon berakodott, továbbá a hazánkban pihentetett állatok fuvarozására.

Kivételt azok a kamionok jelentenek, amelyek klimatizált állatférőhelyekkel rendelkeznek, azonban ilyen járművekkel a jelentős költségnövekedés miatt, legfeljebb nagy értékű lovakat, hibridsertéseket vagy baromfi nagyszülő, ill. szülőpárokat szoktak szállítani.

Fontos, hogy a pihentetőhelyek vegyék fel a kapcsolatot a hozzájuk bejelentkezett fuvarozókkal, hiszen a jelzett időponttól nem lehet tovább engedni a Törökországba induló szállítmányokat.

Ezen kívül az országutakon történő ún. mélységi ellenőrzések során a nyár hátralévő részében kiemelten fogják figyelni a hosszútávú állatszállítmányokat. Amennyiben az ellenőrzött jármű rakterének hőmérséklete meghaladja a jogszabály által maximálisan meghatározott 30°C + 5°C-ot, a járművet a legközelebbi pihentető állomásra irányítják a NÉBIH Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának egyidejű tájékoztatása mellett.

Forrás: MÁSZ