Juh és kecske embrióátültetés a világban

Nyomtatóbarát változat

                                     Juh és kecske embrióátültetés a világban

Az egyet kettőt ellő haszonállatok szaporasági potenciálja  és a genetikai előrehaladása emelésére az utóbbi évtizedekben egyre szélesebb körben alkalmazzák az un. asszisztált reprodukciós eljárásokat. A „nagy testvér” szarvasmarháknál a világban másfél millió, ezen belül Európában kettőszázezer embrióátültetést végeznek manapság.

Juhoknál ez az eljárás kutatási szinten kereken hetven éve 1949-ben kezdődött el. A tenyésztői érdeklődés a hatvanas hetvenes években jelentkezett iránta, a nyolcvanas évek fordulóján hazánkban is megjelent.

Az embrióátültetés alkalmazására azért kerül sor, hogy a gazdaságilag értékes tulajdonságokkal rendelkező, de a szokványos termelési körülmények között az életük során várhatóan megszülető utódok számánál többet „állítsanak” elő. További előny az állomány átlagánál jobban teljesítő egyedek gyorsabb elszaporítása, a ritka fajták egyedszámának gyorsabb emelése, továbbá az intenzív állattenyésztés kihívásainak eleget tenni nem képes, de a világörökség részét képező, őshonos és védett populációk megőrzése, megmentése. Biosecurity típusú előny a minimális állategészségügyi kockázat akár az import, vagy belföldi alkalmazás vonatkozásában.

A kellően tájékozott tenyésztő a módszer lényegét ismeri, az egészséges fertilis nőivarú egyed petesejt termelő képességét hormonkezeléssel megtöbbszörözik (ez az un. szuperovuláció),  majd a megtermékenyített petesejtekből létrejött embriókat a méhből eltávolítják és befogadó állatokba átültetik. Természetesen vannak kritikus pontok, úgymint a szuperovulációs kezelésre adott válasz, vagy az anatómiai viszonyok miatt alkalmazandó laparoszkópos embriókinyerési és beültetési technika. A technológiai fejlődés nem áll meg, az un. in vivo technikát lassan kiváltja az „in vitro” lombikbárányok előállítása. (ld. táblázat)

Az itthon negyven évre visszatekintő módszert számos speciális tenyésztési cél szolgálatában alkalmazták, ausztrál merinó embriók importjával javítva a gyapjúminőséget (Cseh S.), a lacaune juhfajta Morell féle betegségtől való mentesítési technikája (Gergátz E.), a fehér suffolk fajta megjelenítés (Vass N.) vagy racka és cigája embriók mélyhűtése.

A NÉBIH honlapján elérhetőek azok az állattenyésztési hatóság által elfogadott, működési engedéllyel rendelkező embrióátültető állomások, akik ezt a munkát a köztenyésztésben szolgáltatásképpen művelni tudják.

(Flink Ferenc)

Régió/Ország

Embriók

Mosás

Embriók

Embrió átültetés

Friss

Fagyasztott

Hazai

Külföldi

Argentína

90

448

281

124

0

Brazília

1100

8816

4338

2892

0

Kanada

133

1259

46

0

0

Franciaország

10

33

0

0

0

Magyarország

5

39

0

0

45

Dél-Afrika

2

127

127

0

0

Svédország

20

67

0

670

365

Egyesült királyság

1018

6296

3503

3280

0

USA

292

1567

445

10

0

Forrás: Embryo Technology Newsletter 2018. december