Földesi Gyula †

Nyomtatóbarát változat
Földesi Gyula †

Földesi Gyula (1937-2021)

 1937-ben született a Tolna megyei Gerjen községben.  A közvetlen Dunaparti-település mindvégig meghatározó volt életében. Már fiatalon dolgozni kezdett a helyi állami gazdaságban. Az emberekkel való remek kontaktus-teremtő képessége alkalmassá tette, hogy az építéssel kapcsolatos dolgozók irányítását az akkori vezetők rábízták. Kiváló munkakapcsolata volt a tőle lényegesen idősebb korosztállyal is. Az építészeti csoport vezetését nyugdíjazásáig közmegelégedésre végezte.

Munkája mellett, szabadidejét a sportnak, azon belül is a labdarúgásnak szentelte. Ezért szerzett labdarúgó-edzői végzettséget, és 23 évig volt a Gerjeni MEDOSZ Sportegyesület edzője. Keze alatt számos eredményes generáció nőtt fel.

A 90-es évek közepén, az egyik hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztői Napok rendezvényen ismerkedett meg a német feketefejű húsjuhval, innentől elkötelezett tenyésztője lett ennek a fajtának. 1999-ben lépett be a Magyar Juhtenyésztő Szövetségbe, mint törzstenyészet. A fajtát tenyésztő kollégáktól – Sebők Mihály, Hudi János, Erdélyi Zoltán, Szabó Zoltán, Bognár Ferenc – igyekezett sok hasznos, gyakorlati információt beszerezni. Fontos volt számára, hogy mindig a legkorrektebb emberi kapcsolatok kialakítására törekedett. Szintén fontos volt, hogy a Szövetség tenyésztőkre vonatkozó elvárásainak is tudjon megfelelni. Munkáját a pontosság és a precizitás jellemezte. Megtiszteltetés volt vele dolgozni.

2019 végén súlyos betegséget diagnosztizáltak nála. Ez a tény azonban nem befolyásolta abban, hogy tervezzen: 2020 nyarán – Szabó Zoltán segítségével – egy újabb, már sokadik, német import kost szerzett be Németországból, és állította hárembe október elején. Az eredményt már nem fogja tudni meglátni, hisz súlyos betegsége 2021.február 23-án hajnalban legyőzte őt.

Nyugodjék békében!