Búcsúzunk Gudmon Lászlótól ... élt 67 évet

Nyomtatóbarát változat
Búcsúzunk Gudmon Lászlótól ... élt 67 évet

Fülöpszálláson 1950-ben második gyermekként született. Nővérével, húgával és öccsével együtt gyerekeskedett. Hamar fel kellett nőnie, az iskolából már dolgozni és birkát nyírni járt. 
16 évesen Dunántúlra ment, mint vándorjuhász. 5 éven keresztül télen-nyáron az ég alatt vándorolva legeltetette szülei birkáit és a bértartott juhokat. Valóban  bejárta Tolnát, Baranyát a juhokkal. 
1973-ban megnősült és hazaköltözött. Feleségével együtt otthon folytatta a juhászatot. Soltszentimrén kezdték közös életünket nagyon szegényesen, akkor már a saját és vállalt nyájukat bérelt legelőkön legeltették. 
Született két fiú gyermekük László és Sándor. Az élet nagy ajándékának tekintette, hogy három gyönyörű kis unokája született. 
A nagyon kitartó és kemény munka meghozta gyümölcsét. A 90-es évektől saját földeken tudta legeltetni saját állományát. Közben gyermekei felnőttek, az iskolákat elvégezték, segítették a gazdaság fejlődését. 
Vállalkozását közel 44 éve fejlesztette feleségével. Súlyos cukorbetegsége miatt speciális étrendet kellett biztosítani számára.
A precíz munka révén 2012-ben megkapta a Magyar Juh-és Kecsketenyésztő Szövetség Bemutató Mintatelep címét. Ennek keretében segítette az érdeklődők ismereteinek bővítését, saját példáján keresztül mutatta be az eredményes juhászat működtetésének lehetőségét. Szakmai ismeretének bővítése érdekében a Merinó Világszövetség konferenciájának keretében szervezett túrán 12 napot töltött Dél- Afrikában.
2005 óta tagja a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetségnek, munkájával hozzájárult a magyar merinó fajta megőrzéséhez, fenntartásához.

Emlékét megőrizzük.