Az uniós juh- és kecskeágazat jelenlegi helyzetéről és jövőbeli kilátásairól szóló jelentéstervezet az Európai Parlament előtt

Nyomtatóbarát változat
Az uniós juh- és kecskeágazat jelenlegi helyzetéről és jövőbeli kilátásairól szóló jelentéstervezet az Európai Parlament előtt

Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága az uniós juh- és kecskeágazat jelenlegi helyzetéről és jövőbeli kilátásairól szóló Jelentéstervezetet, néhány pontosító módosítással elfogadta, így az Európai Parlament elé kerülhet májusban az anyag.

Az anyag számunkra nagyon fontos kérdésekre hívja fel a figyelmet.

Az ágazat jelentős szerepet tölt be a környezet fenntarthatóságában, a gazdálkodók jövedelemszerzésében, az egészséges táplálkozásban, mégis a jövedelmek az ágazatban nem elegendőek ahhoz, hogy a juh és kecskeágazat létszáma európai szinten növekedjen, a fiatalok számára vonzó legyen. A jelenlegi szabályozás nem segíti a legelők okszerű használatát.
A juhhúsfogyasztás csökken Európa-szerte, veszélyt jelenthet az ágazat számára az angolok EU-ból való távozása (a BREXIT), az új-zélandi és ausztrál import. A termelés biztonságát csökkenti a ragadozók megjelenése, és azok védelme.

A Jelentéstervezet megállapítja többek között, hogy mindezek alapján fontos, hogy a 2020 utáni költségvetés és támogatások tárgyalásakor jelenjenek meg az ágazat igényei, az ágazatot segítő intézkedések szülessenek.  Maradjanak fenn a jövedelemtámogatások, így a termeléshez kötött támogatások, a legelők használatának támogatása erősödjön, a szankciók és az adminisztrációs terhek csökkenjenek, a szankciók enyhüljenek, az ágazat által termelt élelmiszerek fogyasztásának népszerűsítése kapjon helyet.

A fiatalok támogatásának fontosságát is hangsúlyozza a Jelentés, hiszen jelenleg az ágazatban tevékenykedők életkora magas.

Bízzuk benne, hogy az Európai Parlament képviselői a májusi ülésükön megismerve a juh és kecskeágazat gazdaságban, társadalomban és a környezet megóvásában betöltött jelentős szerepét szintén támogatni fogja az anyagban megfogalmazott célokat és azok megvalósítását.  

A Jelentéstervezet szövege ide kattintva érhető el.

Amint a módosításokkal egybeszerkesztett változat megjelenik, közöljük.