Juhot / kecskét szeretnék tartani, mi a teendőm?

Nyomtatóbarát változat

Amennyiben állattartó telepe még nem regisztrált, úgy tenyészetét először nyilvántartásba kell vetetnie. Ehhez szükség van egy Magyar Államkincstár ügyfél-regisztrációs számra (a G1010-02 számú űrlapon igényelhető).

Ezután be kell jelenteni Önt, a tenyészetet valamint a juh / kecsketartást a honlapunkról (www.mjksz.hu) is letölthető 2150-es és 2152-es űrlapokon. Utóbbi kettőt a hatósági állatorvossal kell aláíratni, és neki átadni, vagy beküldeni az alábbi címre: NÉBIH-ENAR, 1537 Budapest, Pf. 397.

Területi instruktoraink végzik a 6 hónaposnál idősebb juhok / kecskék jelölési és nyilvántartási munkáit, de kérésre segítenek a tenyészet bejelentésében is.

Az Ön területi instruktorát megtalálja itt: http://mjksz.hu/instruktorok

Árutermelő tenyészetek esetében javasoljuk a társult tagságot, de ez nem kötelező. A tagsági díj ez esetben 15 000 Ft/év. Tagjaink havonta kapják az Állattenyésztők Lapját, belépőt a kiállításokra, és az évente megjelenésre kerülő Időszaki kiadványunkat. Belépési nyilatkozatot a honlapunkról le lehet tölteni (itt), vagy instruktorainktól lehet kérni.

Vásárlás során az állatokat Szállítólevél (ENAR nyomtatvány) kíséri, az eladónak kell rendelkezni vele. Az állatoknak eladáskor 2 füljelzővel és 6 hónapos kor felett tetoválással is kell rendelkezniük.