Murcia-granadai kecske

Nyomtatóbarát változat
Murcia-granadai kecske

Tenyésztési cél
A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a 270-300 napos laktációs időszakban 800 kg-os laktációs tejtermelés elérése kiegyenlített perzisztencia és a tej beltartalmi értékének valamint a szaporasági mutatók javítása mellett. A fajta egyedeinek szelekciójához szükséges populációnagyság elérése, fenntartása.

 A fajta jellemzői
A két dél-spanyolországi fajta (granadai és murciai) törzskönyvét 1975-től egyesítették, és azóta murcia-granadai néven tartják nyilván. Az állat kis-közepes méretű, harmonikus testalkatú. Tartása félintenzív körülmények között javasolt. Gidakori súlygyarapodása magas, emiatt kettős hasznosítású fajtaként tartják számon. Ivarzása mérsékelten szezonális, megfelelő testsúly esetén 12 hónaposan tenyésztésbe vehetők. Átlagos ellésenkénti szaporulata: 1,8-2. Kifejlett korban a bakok átlagos testsúlya 50-70 kg, a marmagasság 70-80 cm. Az anyák átlagos testsúlya 40-55 kg, a marmagasság 70-75 cm. Laktációjának hossza 250 – 270 nap, átlagos laktációs tejtermelése 500-700 kg. Egyes egyedei azonban képesek 300 nap alatt 1200 kg-os laktációs termelésre is. Tejének beltartalmi értékei kiemelkedőek: zsírtartalma 5,6 – 5,8 %, fehérjetartalma 3,6 – 3,8 %.

 A fajta küllemi leírása
Színe fekete vagy mahagóni vörös, fehér színeződés nem megengedett. A nőivarú egyedek szőre rövid, finom, a bakok szőrzete durvább, a nyakélen, a háton és az ágyékon hosszabb szálú sörényszerű szőrképlet található. Élénk tekintetű, feje háromszög alakú, közepes nagyságú, a homlokvonal egyenes. Általában szarvatlanok, de előfordulnak szarvalt egyedek is. A fülek közepes méretűek, és kb. 45o-os szögben elállóak. A nyak anyáknál vékony, bakoknál rövidebb, erőteljes, mindkét ivarban csengettyűket viselnek. Törzse hosszú, mellkasa mély és széles, a fara kissé túlnőtt és csapott, farka rövid, felálló. Lábai vékonyak, de szilárdak, közepes hosszúságúak. A tőgy terjedelmes, szimmetrikus, csánkig érő, a tőgybimbók előre és kifelé állnak, könnyen fejhető.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok
- törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
- a fajta küllemi leírásának nem megfelelő tulajdonságok
- általános, a termelést károsan befolyásoló küllemi hibák
- tejcsatornával rendelkező fattyúbimbó megléte

Törzskönyvbe kerülés feltételei

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó)

32

-

Korrigált gidakori súlygyarapodás, minimum (g/nap)

140

170

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

16

Testsúly éves korban, minimum (kg)

20

30

Tejtermelés 1. vagy 2. laktációban, minimum (kg)

300

-

Anyai tejtermelés 1. vagy 2. laktációban, minimum (kg)

-

400

Bírálati pont

M

93