Lacaune juh

Nyomtatóbarát változat
Fajtát bemutató videó: 
Videó megnyitása

Tenyésztési cél:

A fajta tisztavérben való fenntartása, azonban a származási helytől eltérően hazánkban félintenzív tejtermelő illetve kettős hasznosítású (hús-tej) fajtaként tenyésztik, ennek megfelelően a fajta termelési paraméterei eltérnek a származási országban mutatott teljesítményektől. Mivel a fajtában a tej- és hústermelő képessége ideális módon egyesül, felhasználásával félintenzív tejelő illetve tej- és hústermelő állományok kialakítása lehetséges, illetve már kialakított tejelő konstrukciókon felhasználva a tejelő képesség csökkentése nélkül alkalmas az utódok piacképességének javítására. Keresztező partner biztosítása a hazai árutermelő állományok számára, kiválóan alkalmas jó báránynevelő képességű anyai populációk kialakítására. Kielégíteni a hazai, illetve külföldi tenyészállat igényeket, a hazai törzsállományok részére kiemelkedő minőségű apaállatok előállítása.

A fajtajelleg leírása:

A fej finom és keskeny, profil vonala általában domború. Nagy lelógó fülei vannak, az arcot ezüstfehér szőr fedi, szeme nagy, tekintete élénk. Csontozata finom, vékony. A lábai hosszúak, szilárdak, szabályos állásúak. A bőr vékony és rugalmas. A nyak hengeres, lebeny és ráncmentes. A far felé kissé trapézosodó hosszú hengeres törzs, egyenes hátvonal. A mellkas mély és lapos, a hát hosszú, felcsupaszodó. A fej fedőszőrrel borított a tarkó hátsó részéig. A lábak combközéptől lefelé szintén fedőszőrrel borítottak.  A gyapjú rövid, csak a nyak háti részen, oldalközépig tart. A gyapjú finomsága 28 – 38 mikron.  Mind az anyajuhok, mind a tenyészkosok szarvatlanok.

Kiváló aszezonalitásra való hajlammal rendelkezik, az év bármely szakában termékenyíthető, különös tekintettel az április-májusi időszakra.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok:

- törzskönyvbe kerülés paramétereinek nem teljesülése

- általános küllemi hibák

- szarv vagy szarvkezdemény (kosok "K" minősítést kaphatnak)

- gyapjúval fedett fej, has, láb

- színes gyapjú vagy fedőszőr

Törzskönyvbe kerülés feltételei:

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó)

30

-

Báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap)

250

300

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

30

Testsúly éves korban, minimum (kg)

42

50

Tejtermelés 1. vagy 2. laktációban, minimum (kg)

100

 

Anyai tejtermelés 1. vagy 2. laktációban, minimum (kg)

 

150

Bírálati pont

M

93