Dorper juh

Nyomtatóbarát változat
Dorper juh

Tenyésztési cél
A fajta tisztavérben történő fenntartása,, megőrizve a származási hely szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél az aszezonalitás fenntartása, a báránykori súlygyarapodás, a testsúly és a szaporaság növelése az ellenállóképesség és a könnyű ellés megőrzése mellett.

 

A fajta jellemzői
Dél-Afrikában tenyésztették ki a dorset horn és a feketefejű perzsa fajta keresztezéséből. Szőrös juhfajta, azaz a gyapjút a juh nagyrészben levedli, nincs szükség nyírásra. Aszezonálisan ivarzó fajta, sűrítetten ellethető, szaporasága 1,6-1,8. Vérmérséklete nyugodt, anyai tulajdonságai nagyon jók. Jó a legelőkészségük, ellenállóképességük, a szárazságot jól viselik. A bárányok napi súlygyarapodása magas. Kifejlett korban az anyák 70-90 kg, a kosok 90-110 kg súlyúak.

A fajta küllemi leírása
A test felépítése arányos és tetszetős. A dorper juh kültakarójának színe a törzsön és a lábakon fehér, szürkés-fehér, feje és a nyak felső része fekete, kívánatos, hogy a körmök, a farok alatti terület és a tőgybimbók pigmentáltak legyenek, de megengedett a festékanyag hiánya. A fehér részeken fekete pettyek, foltok lehetnek, a fejtetőn fehér foltok előfordulhatnak. A koponya arányosan széles, de az arci rész enyhén elkeskenyedő. A fajta mindkét ivarban általában szarvatlan, de a kosok lehetnek szarvaltak is, szarvkezdemények előfordulhatnak. A nyak közepes hosszúságú és közepesen izmolt. A törzs hosszú, mély és dongás, a has hengeres és terjedelmes. A far ívelt, hosszú, széles, jól izmolt. A csontozat erőteljes, a végtagok rövidek és izmosak. A farok kissé magasan tűzött, a csánk fölött végződő, csonkítani szokták. A tőgy közepesen fejlett.


Törzskönyvbe kerülést kizáró okok
- törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
- általános küllemi hibák
- kosok esetén a fehér részeken fekete pettyek, foltok, fejtetőn fehér foltok
előfordulása (kosok „K” minősítést kaphatnak)

 

 

Törzskönyvbe kerülés feltételei:

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó):

30

-

Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap):

250

300

Növendékkori súly, minimum (kg)

-

30

Testsúly éves korban, minimum (kg):

40

55

Bírálati pont

M

93