Charollais juh

Nyomtatóbarát változat
Charollais juh
 

Tenyésztési cél
A fajta tisztavérben történő fenntartása, megőrizve a származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. A fő tenyészcél a kitűnő anyai tulajdonságok, az ivari koraérés, a kitűnő húsformák, magas súlygyarapodás fenntartása, a szaporaság és a testsúly növelése.

A fajta jellemzői
A charollais kiváló anyai tulajdonságokkal, magas 1,7-1,8-as szaporulattal és kitűnő tejtermeléssel rendelkezik. Szezonálisan ivarzó fajta, jellemző rá az ivari koraérés, a jerkék 7 hónapos kortól termékenyíthetők. A charollais bárány koraérő, jó húsformákkal jellemezhető, növekedési erélye nagy, így választás után 70 napos korra eléri vagy meghaladja a 25 kg-os élősúlyt. Áruelőállító keresztezésben a charollais kosoktól származó bárányok még 20 kg-os carcass súlyban is csekély faggyúzottságot mutatnak. A modern vágóbárány-előállításban az egyik legjelentősebb szerepet játszó fajta. A báránykori súlygyarapodása magas. Kifejlett korban az anyák 80-100 kg, a kosok 110-150 kg súlyúak.

A fajta küllemi leírása
Erős, de finom csontozatú, nagy testsúlyú fajta, mindkét ivar szarvatlan. A fejet sohasem fedi gyapjú, gyakran szőrtelen, rózsaszín vagy szürke színeződésű, sokszor apró fekete foltokkal tarkított. A homlok széles, a szemek élénkek, egymástól távol állók, a fülek finomak, hosszúak és mozgékonyak, színezetük megegyezik a fejével. A nyak közepesen hosszú, erőteljes és izmos. A hát széles és egyenes. A törzs hosszú, a gerinc jól izmolt, a mellkas széles, dongás és mély, a vállak feszesen illesztettek, a combok vastagok, mélyen lehúzódóak. A törzsön a fehér gyapjú nagyon rövid, a végtagok gyapjútól mentesek, kissé rövidek, pigmentáltak, de soha nem sötétek, szabályos lábállást kell mutatniuk.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok
- törzskönyvbe kerülés feltételeinek nem teljesülése
- általános küllemi hibák
- szarvaltság
- fekete folt a gyapjúval fedett részeken

 
 
Törzskönyvbe kerülés feltételei:
nőivar
hímivar
Életkor első elléskor, maximum (hó):
30
-
Korr. báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap):
300
350
Növendékkori súly, minimum (kg) - 38
Testsúly éves korban, minimum (kg):
50
70
Bírálati pont
M
93