Blanc du massif central (BMC) juh

Nyomtatóbarát változat
Blanc du massif central (BMC) juh

Tenyésztési cél:

Tenyésztésének célja a fehér színű terminál apai fajtaválaszték növelése árutermeléshez, a vágóbárányok minőségének javítása érdekében. Legelőkészségének, magas húskitermelési százalékának, szaporulati arányának javítása, fenntartása a cél. A fajtatiszta tenyésztés célja a népszerűsítés és a populáció növelése. Kielégíteni a hazai, illetve külföldi tenyészállat igényeket, a hazai árutermelő állományok részére kiemelkedő minőségű apaállatok előállítása.

Fajtajelleg leírása:

Jó legelőkészséggel rendelkező egyhasznú fehér húsfajta. Jó anyai tulajdonságok, jó tejtermelés, 1,4 – 1,6 szaporaság jellemzi. A fajta nőivarú egyedei szezonon kívül is ellethetőek. A jerkék 10-12 hónapos kor között tenyésztésbe vehetők, ez megfelelő takarmányozás esetén nincs negatív hatással az életteljesítményre. Jó húsformák, 300-350 g átlagos napi báránykori súlygyarapodás jellemzi. Kifejlett korban az anyák 60-80 kg, a kosok 90-140 kg súlyúak.

Nagytestű, közepesen finom csontozatú fajta. A fej hosszúkás, a koponya jól fejlett, a homlok széles, mindkét ivarban szarvatlan. Az orrhát enyhén, a kosoknál kifejezetten domború, különösen a kosok esetében, a fülei nagyok, oldalt állók. A fejet finom fehér vagy halványsárga szőr borítja. A nyak ráncmentes. A gyapjú színe fehér, a könyökig, csánkig lehúzódhat, a has kopasz. A hát egyenes, a végtagok jól izmoltak. A lábak középhosszúak, szabályos állásúak

 

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok:

- törzskönyvbe kerülés paramétereinek nem teljesülése

-általános küllemi hibák

- szarv vagy szarvkezdemény (kosok „K” minősítést kaphatnak)

- színes folt a gyapjúban

- arcra, lábakra ránövő gyapjú.

 

Törzskönyvbe kerülés feltételei:

nőivar

hímivar

Életkor első elléskor, maximum (hó):

30

-

Báránykori súlygyarapodás, minimum (g/nap):

270

320

Testsúly éves korban, minimum (kg):

45

65

Bírálati pont

M

93