Magyar parlagi kecske

Nyomtatóbarát változat
Magyar parlagi kecske
Tenyésztési cél:
 
Az őshonos fajta genetikai képességeinek megőrzése, a szilárd szervezet és a nagy ellenálló képesség megtartása. Jó anyai tulajdonságok, könnyű fejhetőség és tejleadás, minél jobb tej beltartalmi értékek, 300-400 liter közötti laktációs tejtermelés és megfelelő súlygyarapodás elérése extenzív tartásmód mellett. A fajtát elsősorban génmegőrzés céljából tartjuk fenn.
 
A fajtajelleg leírása:
 
 Szőrképletét tekintve a magyar parlagi kecske hosszú szőrű (tincses, gatyás). Hímivarban a hosszú szőr az állat teljes testét borítja (tincses jelleg). A bakok törzskönyvbe kerüléséhez szükséges a tincses jelleg megléte. Mindenféle színváltozatban és színösszetételben előfordulhat. Az átlagos testtömeg az anyáknál 40-55 kg, a bakoknál 60-90 kg. Anyáknál a marmagasság minimálisan 60 cm, a törzshosszúság legalább 60 cm. Az egyedek szakállasok, a nyakon függelékkel vagy azok nélkül. A fül közepes hosszúságú, puhán tűzött. A tőgy jól függesztett, könnyen fejhető. Zömében szarvaltak, de a szarvatlanság nem kizáró. A szarv szimmetrikus, szabályos állású. Tenyésztésbe vételi életkor 7-12 hónap.
 
Törzskönyvbe kerülést kizáró okok:
  
-          törzskönyvbe kerülési minimum paraméterek nem teljesülése
-          a fajtából kizáró küllemi tulajdonságok
-          a termelést károsan befolyásoló hibák
-          idegen fajták egyértelmű küllemi jegyeinek megjelenése.
 
 
Törzskönyvbe kerülési minimum paraméterek:
nőivar
hímivar
Testtömeg 1 éves korban minimum (kg):
20
35
Életkor az első elléskor maximum (hó):
32
-
Napi tömeggyarapodás választásig minimum (g/nap):
100
120
Tejtermelés az 1. vagy 2. laktációban, minimum (kg):
200
-
Tejtermelés a 3. vagy későbbi laktációkban, minimum (kg):
250*
-
Anyai tejtermelés az 1. vagy 2. laktációban, minimum (kg):
-
200
Anyai tejtermelés a 3. vagy későbbi laktációkban, min. (kg):
-
250*
Küllemi bírálat egy éves korban (pontszám):
M
93

  800x600 *Amennyiben az 1. vagy a 2. laktációs termelés nem érte el a minimumot.